Nakon što je na Županijskom sudu u Zadru osuđen na 40 godina, Vrhovni sud danas raspravlja o žalbama na presudu Šunjergi

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku lani se, podsjetimo, žalilo na presudu Županijskog suda u Zadru čija je sutkinja Sandra Radanović Tina Šunjergu zbog ubojstva oba roditelja u svibnju osudila na 40 godina zatvora. Šibensko državno odvjetništvo traži da se Šunjergi izrekne maksimalna kazna zatvora od 50 godina. Pravo žalbe iskoristio je i njegov branitelj, odvjetnik Karlo Surić.

Tin Šunjerga je za svako ubojstvo na Županijskom sudu u Zadru dobio po 25 godina, što je pretočeno u jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40 godina, a u izrečenu kaznu uračunato mu je i vrijeme provedeno u pritvoru.

Sutkinja Sandra Radanović u obrazloženju presude kazala je kako je nedvojbeno dokazano da je Tin Šunjerga ubio majku i oca te kako su tijekom postupka elementi bezrezervne osvete dokazani planom i hladnokrvnošću prilikom ubojstava.

– Motivi su nemjerljivi životima, a zabrane je doživljavao kao oduzimanje slobode, on ih je mrzio i zbog toga se bezrezervno osvetio. On je maltretiranjem doživio to što su mu prigovarali zbog loših ocjena i drogiranja. Podmuklo je počinio ubojstva. Sjeo je iza majke jer je rekao da mu prijatelj mora prvi izaći iz auta, što mu je majka povjerovala i on je repetirao i ubio je. I otac je s povjerenjem pričao sa sinom ne sumnjajući ništa i on je gledao oca i ubio ga u pohodu. Ubrojiv. Postupao je s maksimalnim stupnjem krivnje, s izravnom namjerom, iz podmukle osvete. Nakon počinjenja kaznenog djela je dogovarao s prijateljem, pucao iz pištolja, drogirao se i zabavljao, a nakon toga vozio do Zagreba i natrag. Pokušao je prikriti zločin, uzeo je mobitele roditelja, bacio ih i razbio. Tražio je prijatelja da razbije njegov mobitel. Govorio je da su roditelji u Šibeniku, molio prijatelja da mu pomogne skriti tijela. Ni jednu emociji ni tugu nije pokazao, nego se zabavljao i provodio s prijateljima kao da se ništa nije dogodilo. Zbog dva djela koja su kriminalnog karaktera odraslih osoba ne opravdava uvjerenje da bi se sudilo kao maloljetniku. Jedina opravdana kazna je od 40 godina i može utjecati na osuđenika, ali i na druge – rekla je sutkinja u obrazloženju presude, prenosi ŠibenikIN.

Šunjerga je u trenutku počinjenja zločina, prema nalazu vještaka, bio ubrojiv, a psihijatrijski nalazi ga opisuju kao narcisoidnu osobu, s niskim pragom tolerancije te sklonošću agresivnom reagiranju. Dijagnosticirana mu je zloporaba više psihoaktivnih tvari te duboki i trajni poremećaj ličnosti disocijalnog tipa.

Kako javlja Jutarnji, Vrhovni sud će danas na dvije sjednice, u dva odvojena vijeća i bez prisustva javnosti odlučivati o žalbama na presude za dva teška zločina. Osim o slučaju Šunjerga, sud će raspravljati o žalbama na presudu za ubojstvo 19-godišnje Kristine Krupljan koju je ubio David Komšić zadavši joj 88 uboda nožem. Komšić je za taj zločin osuđen na 30 godina zatvora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...