NAPOKON Uređuje se zadarska sfinga i prostor oko nje, bit će uvrštena i u rutu za turiste

Reviving and EnhanCing artwOrks and Landscapes Of the adRiatic“ akronima „Recolor“, projekt je odobren za sufinanciranje u sklopu programa Intereg Italija Hrvatska. Cilj projekta je unaprijediti potencijal kulturnih i prirodnih znamenitosti i krajolika odabranih lokacija na području Hrvatske i Italije koji nisu bili dio tradicionalnih turističkih ruta.

Projekt se provodi u partnerstvu koji čine talijanska regija Emilia-Romagna, dva hrvatska grada (Zadar, Labin), dva talijanska grada (Campobasso, Cividale del Fruli), dvije obrazovne institucije (Veleučilište u Šibeniku, Sveučilište u Bologni) te privatni konzorcij (Montefeltro Sviluppo Consortium).

U okviru ovog projekta, Grad Zadar djeluje u svojstvu projektnog partnera te su mu dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 220.107,50 eura.

– Grad Zadar će u okviru ovog projekta urediti poznatu zadarsku sfingu i prostor oko nje, a građani i turisti moći će pročitati, vidjeti i čuti informacije o zadarskoj sfingi putem aplikacije čime će tradicionalna turistička ruta biti obogoaćena i onom virtualnom. Također, cilj je turiste usmjeriti s poluotoka i u druge dijelove grada koji također obiluju kulturnom baštinom, a koja do sada nije bila dovoljno valorizirana, objasnio je pročelnik za Eu fondove, Erlić.

Kroz EU projekt „Revitalization and Reuse of the lost heritage in the Adriatic landscape“ akronima „Revival“, također odobrenog za sufinanciranje kroz programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Njegov osnovni cilj je poboljšanje sustava zaštite i upravljanja kulturnom i prirodnom baštinom na održiv i prostorno uravnotežen razvoj.

Projekt se provodi u partnerstvu koji čine četiri talijanska grada (Forli – ujedno i nositelj projekta, Campobasso, Cesenatico, Pesaro) dva hrvatska grada (Zadar, Rijeka), Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije te Sveučilište u Zadru. U okviru ovog projekta, Grad Zadar djeluje u svojstvu projektnog partnera te su mu dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 228.490,00 eura.

– Ovim projektom nastoji se budućim korisnicima i posjetiteljima, na siguran način, učiniti dostupnim trenutno zapušteni vojni objekti, podići svijest i pažnju lokalnih vlasti, kreatora javnih politika i potencijalnih investitora o problemu zanemarenosti ovog oblika baštine kao i na njihov ekonomski i kulturni potencijal te u konačnici promovirati novi tip turističke ponude koji bi mogao postati zajednički prekogranični brend i činiti novu turističku rutu, kazao je pročelnik Erlić i dodao:

– Na području grada Zadra izvršit će se radovi na rekonstrukciji talijanskih vojnih fortifikacija – bunkera. Provest će se manji građevinski radovi i urediti unutrašnjost bunkera i propadajućeg krajolika. Odabrat će se barem jedan bunker koji će biti rekonstruiran i prenamijenjen u multifunkcionalni prostor s prostorom za održavanje manjih događanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...