Cestitka_Uskrs

Na zagrebačkom Svetom Duhu nitko ne radi pobačaj, u Zadru dva liječnika

Aktivistkinje Code for Croatia (Programiraj za Hrvatsku) su izradile interaktivnu kartu dostupnosti pobačaja u Hrvatskoj. Programiraj za Hrvatsku je inicijativa koja udružuje građane, dizajnere, developere i mlade poduzetnike da grade potrebne stvari. Cilj im je povećati interaktivnost gradova, potaknuti bolji odaziv gradova i kreirati smislenu promjenu kroz tehnologiju, stoji na njihovim stranicama.

Interaktivna karta

Jedna od aktivistkinja ekspertne skupine Code for Croatia, Zoja Bajbutović, okupila je na  Datathonu prošlog vikenda tim koji je izradio interaktivnu kartu dostupnosti induciranog pobačaja u Hrvatskoj.

“Od 27 javnih bolnica koje imaju ovlaštenje za obavljanje postupka prekida trudnoće na zahtjev pacijentice, novinarke su skupile podatke o ukupnom broju specijalista ginekologije i koliko ih ima priziv savjesti. Prema tome na karti je mapirana dostupnost ove medicinske usluge za svaku od 21 hrvatske županije.

Podaci su povezani sa statistikama iz ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o broju medicinski induciranih prekida trudnoće po županijama u 2017. godini.

Navedene su okvirne cijene ove medicinske usluge (iz istraživanja provedenog u proljeće 2018.), jer cijenu svaka bolnica kreira autonomno, a niti jedna nema objavljenu cijenu u svojim cjenicima na web stranicama”, objavljeno je na stranicama Code for Croatia, donosi Index.hr.

Aktivistkinje dodaju i kako je karta rađena prema podacima sakupljenim istraživanjem reporterke Danke Derifaj i novinarke Mašenjke Bačić.

Lokacija, cijena, priziv savjesti

Na interaktivnoj karti se nalazi 27 javnih bolnica u Hrvatskoj koje obavljaju pobačaj i kod kojih se može vidjeti okvirna cijena postupka, broj specijalista te broj specijalista koji je uložio priziv savjesti.

Prema objavljenim podacima, kada se radi o cijenama pobačaja, one se kreću oko 2500 kuna. Najjeftiniji pobačaj obavlja se u Bjelovaru za 1870 kuna, najskuplji u Dubrovniku za 3000 kuna.

Kada se radi o dostupnosti pobačaja, pobačaj je najnedostupniji na sjeveroistoku zemlje. Naime, tamo je najviše bolnica u kojima su svi specijalisti uložili priziv savjesti.

Stoga pobačaj nije moguće obaviti u Požegi, Virovitici, Našicama ili Vinkovcima. I u zagrebačkom Svetom Duhu priziv savjesti uložili su svi specijalisti.

U bolnicama u Karlovcu, Kninu, Gospiću, Ogulinu, Puli, Rijeci i Vukovaru nijedan specijalist nije uložio priziv savjesti.

Kartu možete pogledati na ovom linku. Klikom na križ koji označava bolnicu vidljivi su podaci o broju specijalista, prizivu savjesti i cijeni pobačaja, dok se klikom na pojedinu županiju vidi broj obavljenih pobačaja prema podacima iz ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2017. godinu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...