Planira se cjelodnevna nastava od 9 do 16 sati u svim osnovnim školama

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je da planira, uz potporu Svjetske banke, uvesti cjelodnevnu nastavu od 9 do 16 sati za sve osnovne škole u Hrvatskoj. Ministrica je to izjavila nakon sastanka s predstavnicima Svjetske banke, gdje se razgovaralo o planu suradnje za iduće petogodišnje razdoblje, piše Tportal.

‘Izuzetno mi je drago da je obrazovanje u prvom planu i da u suradnji sa Svjetskom bankom radimo sljedeći veliki korak u obrazovnoj reformi. Znate da Hrvatska, nažalost, ne samo da zaostaje u načinu poučavanja, nego zaostaje i u broju sati. To je jedan od razloga zašto roditelji u Hrvatskoj moraju jako puno plaćati instrukcija ili jako puno raditi s djecom’, kazala je ministrica Divjak nakon sastanka.

Škole dobile milijune kuna za nabavu opreme, ministrica: To je najveće ulaganje u zadnjih deset godina
‘Mi planirano cjelodnevnu nastavu u jednoj smjeni, od 9 do 16 sati, za sve osnovnoškolske ustanove u Hrvatskoj. U tom smislu imamo potporu Svjetske banke. Sigurna sam da će to bitno doprinijeti, nakon početne promjene paradigme u poučavanju, da naši učenici ne zaostaju za svojim europskim kolegama’, dodala je Divjak.

‘Tako je, oni rade s nama. Mi smo već pripremili projekt i očekujemo da će kroz par mjeseci takav plan biti usvojen. Od iduće godine krećemo s pilot projektom cjelodnevne nastave u Hrvatskoj. U suradnji s europskim fondovima, plan je da sve škole prijeđu u jednu smjenu, da svi učenici budu u školi od 9 do 16 sati i roditelji više neće biti u obavezi ne samo plaćati instrukcije, nego i s njima doma raditi’, najavila je ministrica.

No koliko je to uopće izvedivo bez gradnje novih škola?

‘To je uključeno: proširivat će se postojeći kapaciteti. Dio programa je izgradnja, dogradnja, opremanje i restruktiriranje postojećih kapaciteta’, otkrila je Divjak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...