Plenković: “Apsolutno sam uz ministricu, a na sport traženja ostavki već sam navikao”

Premijer Andrej Plenković komentirao zahtjeve za ostavkom ministrice obitelji Nade Murganić zbog tragedije na Pagu.

– Apsolutno sam uz ministricu, ona ima moju čvrstu podršku. A na sport traženja ostavke, na to sam se naučio radeći u Vladi – rekao je Plenković nakon konferencije ‘Hrvatska kakvu trebamo’.

– Ključno je pojačati sustav da se filteri u ovakvim suspektnim oklonostima prepoznaju ranije i monitoring da bude puno intenzivniji. To bi moguće spriječilo ovakve tragedije, to nam je cilj – kazao je Plenković, prenosi N1.

Na novinarsku konstataciju da bi u nekoj od zapadnih zemlja svaki ministar podio ostavku nakon ovakve tragedije, jer je riječ o političkoj odgovornosti, premijer je odgovorio ‘kako ovdje nije riječ o takvom slučaju.’

– Ovaj slučaj je van svih okvira, nema šanse da bi ga spriječio bilo tko da je bio ministar – kazao je premijer i dodao: ‘Nema ostavke. Ministrica ima moju podršku, a što se tiče koalicijskih partnera, nitko me nije zvao.’

Kolinda: Nije ministrica kriva za to što se dogodilo na Pagu

Ni predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije za smjenu ministrice. Poručila je da su se takvi slučajevi događali i ranije, ne samo kad je riječ o djeci, već i o zlostavljanju žena.

– Ne držim da ministri trebaju odstupati ili davati ostavke, jer jednostavno ono što se dogodilo, dogodilo se zbog rada ljudi na terenu, očito su bili neki propusti. Zato treba jako dobro istražiti što i kako je bilo i gdje su se propusti dogodili – kazala je Grabar-Kitarović novinarima nakon Večernjakove konferencije.

Smatra da Murganić nije mogla znati što se događalo na terenu i drži da se davanjem ostavke ministrice ne bi riješili problemi u sustavu.

– Može ministrica dati ostavku, ali problemi i dalje postoje. Treba sustav reformirati od samih početaka, od svakog mjesta gdje postoje socijalne službe i pratiti rad socijalnih radnika. Svakome se, nažalost, dogode nesreće, ponekad one jesu povezane prema ministrima, ponekad nisu, no držim da ovo ne treba riješiti na način da je se smjeni. Nije ministrica kriva za to što se dogodilo na Pagu, koliko god strašno bilo. Krivi su oni koji nisu reagirali na lokalnim razinama – ustvrdila je Grabar-Kitarović.

Poručila je i apelirala na građane da obiteljski problemi nisu samo tuđi problemi, nego kad primijete da postoji nasilje kod susjeda ili bilo gdje drugdje da se jave  lokalnoj socijalnoj službi, a kad vide da ona ne reagira, da se jave višoj instanci.

Mišljenja je da bi trebalo više novca dati u sustav socijalne skrbi. Svjesna je, kaže, koliko je Vlada ograničena u proračunu, no vjeruje da će preraspodjelom proračuna odlučiti koliko treba dati sustavu socijalne skrbi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...