Politički vrh SDP-a: “Marihuanu potpuno legalizirati, turistička smo zemlja!”

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić predložio je da se u Hrvatskoj omogući uzgoj industrijske konoplje uz iskorištavanje cijele biljke te se zauzeo za potpunu legalizaciju marihuane.

“Smatram da bi legalizacijom i liberalizacijom pod kontrolom države ostvarili dodatni rast i prihode koji bi mogli usmjeravati u otvaranje novih radnih mjesta, rezultat legalizacije marihuane bio bi dodatni razvoj turističkog sektora, rast poljoprivredne proizvodnje i BDP-a”, izjavio je Bernardić u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za slobodne teme.

Podsjetio je da Sabor još čeka konačan tekst izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droge, koji je prvo čitanje prošao koncem prošle godine, a temeljem kojeg industrijska konoplja više ne bi bila na popisu biljaka iz kojih se može uzgojiti droga.

Sad je sredina ožujka, a zakona nema pa mnogi odustaju od proizvodnje, a proizvođači koji se i dalje time bave žale se da su u nepovoljnijem položaju od kolega iz EU jer ne mogu koristiti cijelu biljku u proizvodnji, objasnio Bernardić je te naveo da su površine pod konopljom pale s 2.500 hektara, koliko ih je bilo 2014. na svega tisuću hektara u 2016.

Stav je SDP, navodi, da za uzgoj industrijske konoplje ima velik broj jakih argumenata – plasman nije upitan jer je potražnja veća od ponude, dugoročno nema straha od zasićenja tržišta, a biljka se može koristiti za preradu više desetaka tisuća proizvoda.

“Turistička smo zemlja”

Hrvatska je danas u idealnoj poziciji za proizvodnju, ima odličnu klimu, puno obradivih površina, na dobrom je geostrateškom položaju, članica je EU. Zbog svega toga otvara nam se prostor da postanemo lider EU u najbrže rastućem biznisu, proizvodnji kanabisa, ustvrdio je Bernardić, držeći kako ne bi smjeli dopustiti da od te proizvodnje zarađuju drugi.

“Turistička smo zemlja, s obzirom na pozitivna iskustva drugih zemalja, trebalo bi u kontekstu razvoja biznisa vezanog uz proizvodnju industrijske konoplje staviti na dnevni red i potpuno legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe”, poručio je predsjednik SDP-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...