osmogodišnjak iz zenice

Pomeo konkurenciju na Višnjiku; Maleni Ismail pliva samo s nogama i veseli se svakom natjecanju

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Promukli glas neumrloga („Ne daj se srce…“) Davorina Popovića u glazbi legendarnih Indexa, koji se bazenom na Višnjiku provlačio kao zvučna kulisa neposredno prije početka regionalnog Otvorenog plivačkoga prvenstva za osobe s invaliditetom, kao da je bio simbolička poveznica prigodnog susreta s članovima i vodstvom PK-a Spid iz Sarajeva. Oni, su, naime, drugu godinu uz mnoge druge klubove i pojedince sudionici ovog natjecanja i nije im bilo teško „potegnuti“ iz Sarajeva, javlja ŠC Višnjik.

– Ma kakvi, mi rado sudjelujemo na ovakvim natjecanjima – kaže Amel Kapo, kineziolog na doktorskom studiju, osnivač kluba, jedinoga takve vrste u BiH, te jedan od nekolicine trenera u klubu.

PK Spid, ukratko, već nekoliko godina okuplja oko 90 članica i članova, osoba s različitim oblicima i stupnjevima invaliditeta, ne samo iz Sarajeva.

– Recimo, naš Ismail Zulfić, osmogodišnjak, je iz Zenice. On triput tjedno dolazi na treninge u Sarajevo, a tako iz drugi iz bliže ili dalje sarajevske okolice. Provodimo i druge aktivnosti, ne samo plivanje, pa naši članovi skijaju, bave se jahanjem idu u kino…

Govori Amel Kapo, nadalje, kako su sve aktivnosti osmišljene i provode se da bi se osobe s invaliditetom uključile u društvo i u svemu bile ravnopravne, kako bi se iskazale u svoj svojoj punini.

– Plivanje je jedan od medija za ostvarenje ciljeva. Naši članovi doista se integriraju na pravi način, ostvaruju značajna sportska postignuća i ujedno kao pojedinci funkcioniraju što je najbolje moguće.

Osmogodišnji Ismail, dijete bistra pogleda i vesele naravi, trčkarao je po bazenu, jedva je čekao početak zagrijavanja. Čim je navukao kapu i stavio naočale, eto ga uz pomoć jedne trenerice kod startnoga bloka. Njegov skok u bazen imao je elemente gracioznosti, a u prugi je na 25 metara bio, doslovce, kao riba u vodi. I još: na 50 leđno pomeo je konkurenciju došavši na cilj s uvjerljivom prednošću…

– Volim plivat’, veselim se svakom natjecanju! – kazao je kratko Ismail.

I Ismail i svi drugi sudionici subotnjega natjecanja u Višnjiku samo su još jednom potvrdili – nema nemogućega!

Ostavi komentar koristeći Facebook