Potaknuta tragedijom na Pagu; Jelena Veljača u 4 dana skupila 33.000 ljudi u grupu koja organizira prosvjed za žrtve obiteljskog nasilja

Sve je počelo prošlog petka, malo iza podneva, kada je glumica i producentica Jelena Veljača na Facebooku objavila da je, potaknuta tragedijom na Pagu, ali i ostalim slučajevima nasilja nad djecom koji su u posljednje vrijeme zgrozili Hrvatsku, odlučila organizirati prosvjed.

Za početak samo toliko, bez najava o tome kako će promijeniti državu, zatresti sistem, srušiti političare ili osvetiti nemoćne žrtve. Samo to, i ime grupe, koje će postati i ime prosvjeda, a sve se više čini i ime nečega što bi možda moglo prerasti u građanski pokret: #spasime.

Grupa je osnovana 1. ožujka u 12:16 sati. Detalje o planiranom prosvjedu Jelena Veljača objavila je dva sata kasnije.

Odabran je datum, 16. ožujka, u subotu; vrijeme, pet do 12; i mjesto, Markov trg. U još jednoj kratkoj i preciznoj objavi, agresivci su zamoljeni da se drže podalje od ove inicijative, dok je dobrodošlica je ponuđena svima, uključujući i političare te članove Crkve, uz ogradu kako je prosvjed nepolitički, i upozorenje kako će svi koji ga pokušaju iskoristiti za vlastitu promociju biti javno prokazani. Ideja se počela širiti Facebookom.

Rezultat je bio prilično impresivan.

Grupa #spasime okupila je sedam i pol tisuća članova u manje od 24 sata. Pritom se velik broj građana u grupi aktivno uključio u raspravu. Administratori su objavili kako kreću s izradom nacrta zahtjeva koje će Vladi uputiti na prosvjedu, a dolazak na Markov trg zainteresirani moraju organizirati sami. Članovi grupe iz različitih gradova diljem Hrvatske počeli su se povezivati i dogovarati oko angažiranja autobusa, osmišljavanja poruka koje će napisati na transparente, i načina kako proširiti poruku i okupiti još prosvjednika. Stvar se zakotrljala.

Idući dan grupa #spasime dočekala je s više 20 tisuća članova, a mnoge stvari vezane za prosvjed postale su jasnije. Ciljevi su više-manje: promijeniti stav društva o nasilju, popraviti položaj žrtava u zajednici i pred zakonom, poslati im poruku da nisu same, ali poslati i poruku zlostavljačima kako se više neće moći skrivati iza nefunkcionalnog sustava. Svi članovi s korisnim znanjima i vještinama, poput odvjetnika specijaliziranih za kazneno i obiteljsko pravo, pozvani su da se uključe u timove koji rade na zahtjevima koji će biti upućeni s prosvjeda. Logično, s obzirom na broj uključenih ljudi, pojavile su se i prve trzavice, ali razumni i konstruktivni nadglasali su frustrirane i raspoložene za svađu, i takvi problemi brzo se rješavaju.

Posebno je zanimljivo to što ne postoji profil tipičnog člana grupe. Iz rasprava je vidljivo da su prisutni i stručnjaci svih specijalnosti, a posebno oni čije su vještine blisko vezane uz područja kojima se grupa bavi. Razumiju sustav socijalne skrbi, zdravstvo i školstvo, znaju statistike koje otkrivaju razmjere obiteljskog nasilja u Hrvatskoj, poznaju zakone. Ukratko, okupljeni u grupi #spasime imaju sve ono što, često se čini, nedostaje institucijama koje bi probleme trebale rješavati.

Do danas ujutro, broj članova popeo se na preko 32 tisuće, i još uvijek brzo raste. Organizatori su objavili da će se na prosvjedu čitati priče anonimnih žrtava koje su preživjele nasilje i borbu protiv sustava.

Otvoren je i mail, spasime1635do12@gmail.com, na koji se može javiti svatko tko je pretrpio zlostavljanje, a osjeća se izdan ili napušten od sustava. Organizatorica Jelena Veljača najavila je da će uskoro biti spremna razgovarati s medijima, čime će inicijativa ući u novu fazu, s obzirom na to da se dosad sva javna komunikacija događala isključivo na grupi, prenosi Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...