u eliti sireva

Povijesni trenutak za Paški sir; MIH sirana Kolan dobila prvi certifikat za Paški sir (ZOI)

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

MIH sirana Kolan je uspješno, skupa sa svim svojim kooperantima, prošla sve faze procesa kontrole i certifikacije Paškoga sira, te je bez ikakvih nesukladnosti ispunila sve uvjete navedene od strane Udruge proizvođača Paškoga sira u specifikaciji proizvoda.

Sukladno tome, jučer je upravo Paški sir MIH sirane Kolan dobio prvi certifikat za Paški sir (ZOI), izdan od strane Biotechnicona. Biotehnicon je, naime, akreditiran za aktivnosti certifikacije proizvoda prema međunarodnoj normi HRN EN ISO/IEC 17065, koja se odnosi na rad certifikacijskih tijela za proizvode kod Hrvatske akreditacijske agencije.

Ovo je povijesni trenutak za otok Pag u kojem je Paški sir konačno dobio ono što zaslužuje. Zaštićen je od strane Ministarstva poljoprivrede RH, što je najveća razina zaštite izvornosti proizvoda koja postoji u Republici Hrvatskoj, izvršena prema svim standardima EU, a sljedeći cilj je upravo zaštita na razini Europe. Paški sir je od danas u samoj eliti sireva, ne samo na europskoj, već i na svjetskoj razini.

Ova oznaka daje poseban značaj kontroli proizvodnje Paškoga sira. Obilježja ovakvog jednog certificiranog proizvoda su jasno definirane sirovine, detaljan opis gotovog proizvoda, striktno geografsko područje proizvodnje, dokaz o porijeklu Paškoga sira, kakvoća i ostale strogo definirane karakteristike proizvoda.

Svi članovi Udruge, firme i obiteljska poljoprivredna gospodarstva sudjeluju u ovom procesu i podržavaju ga. Njihov zajednički interes je upravo zaštita Paškoga sira za dobrobit svih stanovnika otoka Paga, stoga maksimalno surađuju i rade na tome da se ovaj proces za svakog od članova Udruge pozitivno privede kraju.

“Garancija kvalitete naših sireva je nasljeđe obitelji Pernjak, i obveza spram naših predaka. Ovim korakom omogućit ćemo svim sljedećim naraštajima da iz koljena na koljeno, kao što je to oduvijek i bilo, prenesu tradicionalnu recepturu, sastojke i način proizvodnje Paškoga sira. Možemo slobodno reći, da je to jedan proizvod koji se odupire vremenu, te se nadam da će ovaj naš prvi, povijesni, cerftifikat za Paški sir (ZOI) omogućiti da Paški sir ostane upravo ovo što je sada – kralj sireva, barem još 500 godina!”- izjavljuje Šime Pernjak, koji je zajedno sa bratom Marinom i ocem Dubravkom vlasnik MIH sirane Kolan.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar