Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika: “Iskreno mi je žao što je došlo do smjene ravnateljice”

Upravno vijeće zadarskog Centra za socijalnu skrb na trećoj sjednici ipak je odlučilo smijeniti ravnateljicu Vesnu Burčul. Njezinu je smjenu, zbog tragičnog događaja na Pagu, tražila ministrica Nada Murganić.

Na pitanje je li se ovaj monstruozni događaj na Pagu mogao izbjeći pravodobnom intervencijom možda nema odgovor, ali morao je imati epilog. Za sada – to je smjena ravnateljice Centra za socijalni rad u Zadru.

“Zaključili smo da postoje razlozi za razrješenje. Pozvali smo ravnateljicu, ravnateljica se odrekla prava na pisano izjašnjenje te smo donijeli prijedlog odluke da se ravnateljica razriješi dužnosti”, kazala je predsjednica Upravnog vijeća, Marina Vuković Dujmović.

Nije dobila otkaz, smijenjena je i nastavlja raditi u Centru. Vesna Burčul već je treća smijenjena ravnateljica u posljednjih 10 godina, i to samo 5 dana prije nego što joj je trebao isteći mandat. A za sljedeći se na natječaju prijavila jedino ona.

“Iskreno mi je žao što je došlo do smjene ravnateljice. Na žalost problemi s kojima se nosi struka s time se nisu riješili. Ono što mi očekujemo da će ovoga puta biti drugačije kad je već do smjene došlo je da će se dogoditi neke promjene koje mi već godinama očekujemo”, rekla je predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, Štefica Karačić donose vijesti.hr.

Stručni nadzor koji provodi Komora socijalnih radnika trebao bi biti dovršen do kraja sljedećeg tjedna. Pokazat će je li bilo propusta kod konkretnih zaposlenika u radu sa štićenicima.

“S njima treba pažnje, razgovora, ukazivanja na probleme, poboljšanja. Ako ostane sve kako je bilo nismo ništa napravili, skrili smo sve te probleme pod tepih”, kazao je Sindikat zaposlenika u socijalnoj skrbi, Zvonimir Petrović.

Otac je u zatvorskoj bolnici

Za to vrijeme, otac je u zatvorskoj bolnici. DORH još prikuplja dokaze, nakon čega kreće psihijatrijsko i psihologijsko vještačenje.

“Inače do sada su ispitana 3 svjedoka a majka djece koja je supruga okrivljenika će biti ispitana od suca istrage jer ima poseban status u ovom kaznenom postupku”, rekao je zamjenik županijskoga državnog odvjetnika, Duško Berović.

U cijeloj priči ono što je najvažnije – djeca se uspješno oporavljaju.

“Najstarije sestre su bile teško ozlijeđene, a najmlađa je jedina bila lakše ozlijeđena. I hvala Bogu kroz ovih dana su se u potpunosti oporavile”, kazao je zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar, Edi Karuc.

Jučer su u pratnji majke puštene iz zadarske bolnice. A djevojčicu koja se liječi u KBC-u Zagreb trebali bi pustiti do petka.

Ovo je možda jedan od najtežih poslova, nemoguće ga je u takvim uvjetima adekvatno obavljati. Sama ravnateljica Upravnog vijeća koja je razriješila ravnateljicu, ne zna hoće li se uopće itko javiti na novi natječaj, da netko uopće vodi takvu jednu instituciju, s takvom odgovornošću, a sa tako neadekvatnim uvjetima rada.

Međutim, i ona je sama kazala – treba raditi promjene, treba raditi sistemske promjene, sistematizaciju samog sustava, kako bi novi ravnatelj imao lakši posao.

RTL neslužbeno doznaje kako bi se gradonačelnik Paga, zajedno s načelnicima dviju susjednih općina, trebao susresti i s ministrom Kujundžićem i s ministricom Murganić i možda će upravo iz tog sastanka krenuti nekakva inicijativa kako bi se sustav poboljšao, jer se ovakvom smjenom ravnateljice sustav može samo “prodrmati”, ali ga nikako ne može u potpunosti oporaviti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...