Profesorica o slučaju Pag: “Da su bila 4 zapuštena mačića, bili bi učinkovitiji”

U HRT-ovoj emisiji raspravljalo o zadarskom Centru za socijalnu skrb i o njihovoj odgovornosti za monstruozan čin oca koji je na Pagu bacio djecu s balkona, prenosi Index. Postavljena su pitanja zašto maloljetna djeca nisu oduzeta već prijavljivanim i osuđivanim roditeljima te je li za propuste kriv sustav usmjeren na birokraciju i izostanak ljudskog pristupa. Postavljeno je i pitanje odgovornosti ministrice Murganić.

Jedna od gošći bila je dr. sc. Jasminka Zloković, redovita profesorica Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Oštro je kritizirala nedjelotvorni sustav u kojemu se događaju situacije kao što je ona na Pagu.

“Što se tiče Sveučilišta u Rijeci, na kojem osobno radim, posljednjih desetak godina učinili smo jedan veliki iskorak i uveli smo, što se tiče studija pedagogije, jedinstvene kolegije u Hrvatskoj gdje mlade ljude pedagoge i one koji će raditi u odgojno-obrazovnom sustavu vrlo solidno educiramo da mogu prepoznati slučajeve zapuštanja, zlostavljanja djece ili neprimjerenog postupanja”, smatra profesorica.

“Ako mi dozvolite da se osvrnem na početak ovog razgovora, ja također smatram da su zakazali sustavi, da se ne radi samo o sustavu socijalne skrbi, ne radi se samo o tome da su djeca, odnosno obitelj, imala odluku nadzora koji se očigledno nije izvršio onako kako je trebao po učestalosti”, rekla je Zloković.

“Da smo imali 4 mačića, bili bi učinkovitiji”

“Meni osobno je svejedno da se radi o tome da nije bilo dovoljno kadra. Ono što me užasno boli je da smo imali četiri zapuštena mačića, onda bismo bili sigurno učinkovitiji nego u slučajevima kada imamo djecu koja su ugrožena”, dodala je.

“Pitam se kako to škola nije prepoznala zapuštenu i preplašenu djecu po evidentnim primjerima zapuštanja? Kako to da nitko iz okoline nije to prepoznao?  Naprosto je nezamislivo da se to od 2013. godine govori. Danas je 2019. godina. Izgleda da se nismo pomaknuli s mjesta. Prije 10 godina ukazivala sam na sustav koji je, naprosto bih rekla, nakaradan”, rekla je.

“Od centara za socijalnu skrb, pravosuđa, odgoja i obrazovanja, okrećemo glavu pred problemima djece. Smatram da je to nedopustivo. Smatram da u Hrvatskoj imamo dovoljno znanja i da ovakvo stanje možemo promijeniti sada i odmah”, rekla je profesorica Zloković.

Ministrica kaže da ne mogu spriječiti nasilje

S druge strane, ministrica Murganić je u emisiji rekla kako ne mogu nikako spriječiti nasilje.

Voditelj ju je upitao kakva će biti budućnost traumatizirane djece s Paga.

“Gledajte, to ministrica ne procjenjuje. Sigurno će tim u centrima i tim vanjskih stručnjaka procijeniti kako je najbolje brinuti o djeci, omogućiti im jedan dobar i skladan rast i razvoj. Ono što ja želim reći je da mi nikako ne možemo prevenirati i ovo što su rekli gledatelji, spriječiti da netko ne učini neko nasilje. Ono što želim poručiti sustavu socijalne skrbi: važno je da smo mi pogledali i pregledali što su naše obaveze, da smo preuzeli odgovornost za svoj dio odgovornosti, a isto tako onda možemo pozivati i sve druge resore da oni to isto učine”, rekla je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...