Propusti Centra za socijalnu skrb u Zadru; Novac se isplaćivao mrtvima, majka podvodila kćeri, dječak umro kod majke kojoj je oduzet…

Još prije 5 godina sud u Pagu je odlučio da se roditeljima oduzme najstarija kćer i dvije djevojčice, ali Centar za socijalnu skrb to je stopirao.

I majka i otac već su pravomoćno osuđeni za zanemarivanje prava djeteta. Najstarija kćer radije je otišla živjeti u Dom nego da bude s njima, a jedna od djevojčica imala je poteškoća u govoru, nosila pelene u školu i očito je bila zanemarena. Sve to nije bilo dovoljno da se upali alarm.

U teškim su uvjetima živjela djeca na Pagu koje je otac, jedno po jedno bacio s balkona. Nered, prljavština, pune kahlice – tako je izgledao njihov dom na dan kada su svi završili u bolnici. I nije da nitko ništa nije znao. Prije šest godina sud u Pagu im je pokušao uzeti troje djece, donosi RTL.

“U odluci koji sam vidio se ne navode razlozi povlačenja, ali je centar kako je inicirao ovrhu, tako i povukao. Je li istina da je dostavljen jedan novi psihijatrijski nalaz? Takav podatak nemam”, kazao je Denis Klarendić, glasnogovornik Općinskog suda u Zadru.

Prije dvije godine majka i otac uvjetno osuđeni

Prije dvije godine i on i majka ove djece uvjetno su osuđeni zbog zanemarivanja najstarije djevojčice koja je zbog svega sama otišla iz obitelji u dom.

“Ako se jedno dijete izuzima iz obitelji, odnosno roditeljima oduzima pravo na život s tim djetetom, apsolutno treba dobro dobro provjeriti što se događa s drugom djecom. Ja sam uvjerena da ako roditelji ne mogu brinuti o jednom djetetu i štete njemu, onda sigurno nisu dobri roditelji ni jednom drugom djetetu”, rekla je Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

Propusta Centra je očito bilo. Problematičnu obitelj nisu dovoljno obilazili, niti vodili računa mogu li uopće skrbiti o djeci. Nada Murganić odmah je rekla da traži ostavku ravnateljice, iako je još 31. siječnja raspisan natječaj za ravnatelja tog istog centra. Dok njezinu ostavku traži, svoju ne nudi.

Mugranić: “Bilo bi vrlo komotno sada dati ostavku”

“Osobno kao čovjeku bilo bi vrlo komotno sada dati ostavku, vrlo komotno. Sada nam je jako teško, u sustavu je jako teško, ali upornim radom sigurno može biti bolje”, kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić.

Da, u sustavu je doista jako teško. No, činjenica je da je u posljednje dvije godine u Centru za socijalnu skrb Zadar zaposleno troje novih djelatnika. Iz Ministarstva poručuju u odnosu na druge centre popunjenost stručnih radnika u zadarskom je visoka: 82,5 posto.

“Centar u Zadru ima podružnice, sve podružnice su 100 posto, osim zadarskog glavnog centra gdje nedostaju dva socijalna radnika, dva psihologa, dva pravnika i jedan rehabilitator”, kazala je Tatjana Katkić Stanić, načelnica za unaprjeđenje stručnog rada Centara za socijalnu skrb, donosi RTL.

Nije ovo prva afera zadarskog centra za socijalnu skrb

– Od 1997. godine pet godina isplaćivala se novčana pomoć umrlima. Točnije tadašnji ravnatelj sebi je u džep spremio više od pola milijuna kuna.
– Dvije godine slala se pomoć preminulom Nikpalju.
– Prije sedam godina majka je podvodila dvije kćeri, ravnateljica centra je prijavljena zbog propusta.
– U obitelji koja je bila pod nadzorom otac je seksualno zlostavljao kćer.
– Prije dvije godine u kući biološke majke, poginuo je dječak kojoj je bio oduzet.

Nije problem samo Zadar, kaže novinarka Telegrama Ana Raić Knežević. Pronašla je devet problematičnih slučajeva maltretiranja djece.

“Svi imaju zajednički nazivnik da su roditelji kažnjeni uvjetno. Nitko od njih nije morao otići u zatvor zbog onoga što su radili djeci. Priče su dosita brutalne, nisu se brinuli za higijenu, nisu djecu slali u školu”, rekla je Raić Knežević, novinarka Telegrama.

Ocu s Paga djeca izvor prihoda

Ocu s Paga, pričaju mještani, djeca su bila izvor prihoda. Planirao je i peto kako bi dobio 50.000 kuna.

“Struka nikad ne može ući u motive nekoga tko ima djecu je li to zbog zarade ili nečega drugog. Svakako kad primijetimo da je neka obitelj rizična. Potrebno je ne samo pratiti ih godinama, nego i na vrijeme reagirati”, kazala je Buljan Flander.

Da sustav nije zakazao samo na Pagu, govori i skandal na Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu. U zastaru otišlo više od 300 slučajeva obiteljskog nasilja.

“Ako je točno ovo da je sutkinja još dodatno držala u ladici i da nije postupala po tim predmetima, samim tim još gore. Za tih 300 slučajeva pravda se nikad nije dogodila i ako je to bilo za obiteljsko nasilje onda samim tim još gore”, rekla je Raić Knežević.

Tih 300 slučajeva je tristo života.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...