“Razvija se El Nino, ljeto pred nama bit će među najtoplijima u povijesti”

Zoran Vakula, glavni meteorolog HTV-a, u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji ponajviše je pričao o sebi, teretu popularnosti koji nosi, svojim hobijima, navikama i imidžu, ali nije zaobišao ni ono po čemu ga javnost najbolje zna – vremensku prognozu.

A njegova prognoza za ljeto koje je pred nama uistinu je “paklena”.

“Prema svim dosadašnjim izračunima koje sam analizirao, a o kojima je nedavno govorila u Studiju 4 HRT-a i moja kolegica Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a, povećana je vjerojatnost – čak 70-80 posto za srednju sezonsku temperaturu oko prosječne i višu, dok je prognoza oborine manje “odlučna” – procjenjujem da je 50-60 posto za u većini Hrvatske oborine oko prosječnih sezonskih vrijednosti i manje. Ukratko, trenutačno je vjerojatnije toplije i sušnije ljeto. No, naravno, to nužno ne znači da će svi ljetni mjeseci – i lipanj i srpanj i kolovoz – biti takvi, a pogotovo ne svi ljetni tjedni. Riječ je o prognozi srednje sezonske temperature zraka i ukupne sezonske količine oborine. Pojedini mjeseci, i osobito tjedni, mogu biti jako različiti, posebice u oborinskome smislu, zbog često pljuskovitog oblika ljetne oborine”, kazao je Vakula.

‘Najtoplije ljeto u povijesti mjerenja’

Potom je sve to sažeo u zaključak o “najtoplijem ljetu u povijesti mjerenja”.

“Ostvari li se ta prognoza, za što postoji prilično velika vjerojatnost, osobito za temperaturu, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godine, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina – i ova će godina u većini Hrvatske biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i na onako puno mjesta ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda. Iako, klima nam se klima i priroda teži ravnoteži, pa u toj “težnji” često poprima kojekakva ekstremna stanja, i temperature, i oborine, i vjetra, i… Valja nam se tomu prilagoditi, a i pokušati smanjiti svoje djelovanje na sve što nas okružuje… Ne djelovati samo kratkoročno i po onoj: “u se, na se i poda se”, nego razmišljati dugoročno, i za javno dobro”, u svom je stilu prognozorao Vakula u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...