Rekonstrukcija Zračne luke Zadar vrijedna 500 milijuna kuna; Obnovit će se uzletno-sletna staza, dograditi zgrada putničkog terminala…

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar obrane Damir Krstičević potpisali su u četvrtak sa Zračnom lukom Zadar tripartitni sporazum o izgradnji i rekonstrukciji operativnih površina te zračne luke vrijedan ukupno oko 500 milijuna kuna.

“Važnost ove zračne luke je jako velika, to je strateški projekt budući da luka već ima oko 700.000 putnika. Ove godine slavimo i 50 godina njezina postojanja”, rekao je Butković istaknuvši kako je sporazum neophodan za daljnji razvoj Zračne luke Zadar.

Sporazumom, dodao je, međusobno je dogovorena zajednička priprema projekta i rješavanje imovinsko-pravnih obveza.

Projekt je ukupno vrijedan oko 500 milijuna kuna, a obuhvaća rekonstrukciju postojeće uzletno-sletne staze, dogradnju staze od 700 metara i rekonstrukciju i dogradnju zgrade putničkog terminala, kazao je Butković.

“Ovo je veliki korak za Zadar i Zadarsku županiju i ukupno gospodarstvo i drago mi je da Hrvatska vojska kao partner sudjeluje u ovom projektu”, poručio je ministar Krstičević.

Direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić izvijestio je kako je dosad napravljen glavni projekt za stajanku, ishođena lokacijska dozvola što se tiče vojnog dijela piste i napravljen parcelacijski elaborat, a slijede ugovorni odnosi između Ministarstva obrane i Zračne luke kako bi se definirali daljnji koraci i način reguliranja imovinsko – pravnih odnosa.

Svečanom potpisivanju sporazuma prisustvovao je i premijer Andrej Plenković.

Na novinarski upit ministar Krstičević komentirao je i izjavu američkog veleposlanika Roberta Kohorsta o suradnji Hrvatske i SAD-a oko kupnje borbenih aviona.

“SAD su ključan strateški partner u obrani i sigurnosti, imamo dobre odnose, razgovaramo sa svim zainteresiranim stranama i kad izanaliziramo cijelu situaciju iz prvog koraka idemo na drugi korak”, kazao je Krstičević.

Ponovio je da je Vlada odlučna u namjeri zadržavanja sposobnosti borbenog zrakoplovstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...