Ribarima i prerađivačima iz Kali najveći postotak od 176 milijuna kuna EU sredstava

Ribarima i prerađivačima ribe s otoka isplaćeno je 176 milijuna kuna EU sredstava, objavilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede.

Za projekte na hrvatskim otocima kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo ugovoren je iznos od 234,9 milijuna kuna za 635 korisnika sa 17 otoka, dok je isplaćen iznos od 176,7 milijuna kuna za 570 korisnika, navodi se u priopćenju.

Najveći iznos i broj korisnika ugovorenih i isplaćenih sredstava odnosi se na otok Ugljan na kojemu je ugovoreno čak 27 posto od ukupno ugovorenih sredstava.

“S obzirom na veliki broj ribara na otoku Ugljanu, posebice mjestu Kali, mjere koje su se provodile odnosile su se na sufinanciranja privremene i trajne obustave ribolova, zaštite zdravlja i sigurnosti te energetske učinkovitosti na ribarskim plovilima, ali i horizontalna mjera kojom se poboljšavaju uvjeti stavljanja na tržište, čime se postiže i veća cijena samoga proizvoda”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Nakon Ugljana po postotku slijede ulaganja na otoku Braču, a na ostalih 15 otoka većina ulaganja odnosila na mjere vezane uz ribolov. Na Hvaru, Dugom otoku te Cresu ugovoreno je više od 50 milijuna kuna kojima su izgrađeni, opremljeni i modernizirani prerađivački kapaciteti i kapaciteti u akvakulturi, a ulagalo se i u energetski učinkovite sustave grijanja i hlađenja (dizalice topline) u objektima za preradu ribe te u poboljšanje poslovnih procesa nabavom nove informatičke opreme i softvera za upravljanje poslovanjem.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ističe da su ribari, uzgajivači i prerađivači ribe dobro upoznati s mogućnostima Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a potvrda toga je i rast iskorištenosti raspoloživih sredstava u posljednje dvije godine.

“Od početka provedbe Operativnoga programa za pomorstvo i ribarstvo do sada su raspisana ukupno 42 natječaja, od čega čak 34 u mandatu ove Vlade. Do sada je ugovoreno 47,27 posto alokacije, odnosno iznos od 1,2 milijarde kuna, a isplaćeno gotovo 600 milijuna kuna”, kaže Tolušić.

U okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za razdoblje 2014.-2020. Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 348,7 milijuna eura (252,6 milijuna eura iz proračuna EU, a 96,1 milijuna eura iz državnog proračuna). Unutar tog Operativnoga programa određeno je 36 različitih mjera, kojima je pokriven cjelokupni sektor, od morskog i slatkovodnog ulova i uzgoja, prerade i trženja proizvoda ribarstva, organizacija proizvođača i drugo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...