Roditelji Dukiću, Longinu i Plenkoviću: “Ne radi se ništa, izgubili smo još jednu godinu”

Roditelji djece s teškoćama u razvoju iz Zadra uputili su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, ministrici Nadi Murganić, zadarskom županu Božidaru Longinu i gradonačelniku Branku Dukiću o Centru Mocire.

Njihovo pismo donosimo u cijelosti.

Poštovani,

tragom neformalnih informacija, a i obilaskom „gradilišta“ Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama “Mocire” u Zadru, nedavno preimenovanog u Dječji centar Voštarnica, valjda da se prikrije dugogodišnja sramota, vidljivo je da ni od zadnjih obećanja o dovršetku Centra, kao ni od prethodnih, neće biti ništa.

Naime, na gradilištu nisu vidljivi nikakvi pomaci, ne radi se ništa, tako da je i sljedeća školska godina izgubljena. A stanje u Zadru za djecu i osobe s poteškoćama gotovo je katastrofalno. Dječji vrtić Latica za mališane s poteškoćama još je prije nekoliko godina iseljen iz krajnje neadekvatnih prostorija te privremeno useljen u prostorije drugog vrtića, ali ni taj prostor ne ispunjava potrebe rada. Osnovna škola za djecu s poteškoćama „Voštarnica“ isto je tako derutna i neprilagođena djeci s poteškoćama – nema čak ni rampu za invalidska kolica, a usto je prenapučena pa ove godine rade u dvije smjene, dok rehabilitacijski centar i dnevni boravak s radionicama te smještaj osoba s poteškoćama u Zadru zapravo ne postoji.

Ne smatrate li da je krajnje vrijeme da se nakon 12 (slovima: dvanaest!) godina od postavljanja kamena temeljca taj centar, bez obzira na to kako ćete ga zvati, napokon dovrši? Jer gotovo svake se godine potpisuju novi ugovori o financiranju i sufinanciranju dovršetka centra i jedino su iznosi sve veći; od početnih 1,2 milijuna kuna do prošlogodišnjih 17 milijuna uz opremanje, a objekt sve više i više propada.

I na kraju, tko je za to odgovoran?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...