Sedmogodišnjakinja s Paga progovorila nakon buđenja iz kome: “Kod kuće su me tukli…gdje su seka i braco?”

Najteže ozlijeđena, 7-godišnja djevojčica s Paga, koja se probudila prije tri dana iz kome u zagrebačkoj bolnici Rebro, ispričala je da su je kod kuće tukli i prije stravičnog događaja, kada ju je otac Josip s još troje djece bacio s balkona, rekli su izvori iz bolnice za 24sata.

“Gdje sam? Gdje su seke i braco?”, prvo je što je 7-godišnja djevojčica pitala osoblje KBC-a Zagreb nakon što se probudila.

Prema tvrdnjama ravnatelja KBC-a Zagreb, prim. dr. Milivoja Novaka, djevojčica je trenutno u jako dobrom zdravstvenom stanju. Uspješno se oporavlja i tijekom utorka bi trebala biti prebačena na drugi odjel, najvjerojatnije neurokirurški “hladni” odjel.

Pomoć joj pružaju psiholozi i psihijatar

S djevojčicom redovito razgovara psihologinja s KBC-a Zagreb, Marina Grubić koja je rekla da je djevojčica isrcpljena, spava i da je ponekad boli te da se oko nje stalno nešto događa. Uloga psiholog i psihijatra je da joj daju podršku, olakšaju joj boravak u bolnici i objasne što se događa.

“Svjesna je što se dogodilo, ali mi za sada u traumu ne ulazimo, nismo išli dublje od te njezine spoznaje. Još je prerano s njom o tome detaljno razgovarati. Sad je prioritet da se fizički oporavi i što bolje podnese boravak u bolnici”, rekla je.

Želi vidjeti mamu

Djevojčica je već izrazila želju da ode kući i vidi mamu, međutim rekli su joj da prvo mora ozdraviti, pa da će je tek onda moći vidjeti. Psihologinja Grubić naglasila je da je iznimno važno ne davati “lažna obećanja” u ovim trenucima.

Uspješno se oporavljaju i ostalo troje djece koja su još uvijek u Općoj bolnici Zadar te se navodno već igraju na bolničkim hodnicima. Ni u zadarskoj bolnici nisu znali reći koliko će dugo još djeca boraviti kod njih.

Gdje će djeca biti smještena?

Jedno od najvažnijih pitanja je gdje će djeca na kraju biti smještena. Ministrica Nada Murganić tvrdila je da će nakon oporavka biti smještena u udomiteljsku obitelj, no iz Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nisu znali jasno reći postoji li to rješenje u ovom trenutku. Za 24sata rekli su da će ministarstvo učiniti sve kako bi se nastradaloj djeci omogućila najprimjerenija daljnja skrb.

Osuđeni zbog zanemarivanja najstarije kćeri

Inače, iako su prije pet godina tri djevojčice trebale biti oduzete roditeljima Josipu i KaticiR., no Centar za socijalnu skrb bez obrazloženja povukao je privremenu mjeru koju je sam predložio. Roditelje je Općinski sud u Zadru u rujnu 2017. godine osudio zbog zanemarivanja Katičine najstarije kćeri iz prvog braka koja je tada imala 13 godina. Osim što su je zanemarivali, prisiljavali su je i na rad koji nije odgovarao njezinoj životnoj dobi.

Katica je za 24sata rekla da je brak s Josipom sklopila pred matičarom budući da je prvi brak sklopila u crkvi te je rekla da se stanje djece popravlja. Prisjetila se također kako je istrčala u trenutku nesreće iz doma te ugledala stravičan prizor djece koja leže u lokvama krvi na betonu. Trenutno je u Zadru kako bi bila što bliže ozlijeđenoj djeci i ne namjerava se vratiti na Pag.

Oca čeka psihijatrijsko vještačenje u Zagrebu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...