Socijalni radnici stali u obranu zadarske ravnateljice: “Suzdržite se od paušalnih ocjena o krivnji djelatnika Centra za socijalnu skrb”

Hrvatska komora socijalnih radnika (HKSR) u petak je u priopćenju izrazila duboko žaljenje povodom tragičnog slučaja obiteljskog nasilja na Pagu, ali i upozorila kako je stajalište da je bilo propusta u radu djelatnika Centra za socijalnu skrb i da je to uzrokovalo takvu tragediju štetno za daljnji rad svih dionika koji se bave zaštitom djece i ranjivih skupina te su zamolili za suzdržavanje od paušalnih ocjena koje impliciraju krivnju djelatnika centra.

“Od prvih saznanja o događaju pažnja javnosti je ponovo usmjerena na zaposlenike Centra za socijalnu skrb uz stav da je došlo do propusta u radu djelatnika, te da je to uzrokovalo ovakvu tragediju. Takav je stav štetan za daljnji rad svih dionika koji se bave zaštitom djece i ranjivih skupina te umanjuje odgovornost počinitelja ovakvih djela”, stoji u priopćenju HKSR-a koje potpisuje predsjednik Antun Ilijaš.

Izražavajući duboko žaljenje događajem na Pagu u priopćenju su naglasili i da su kao struka, dužni izvijestiti javnost da ne postoje stručni postupci, metode rada, testovi, procjene ili protokoli koji su u stanju u potpunosti predvidjeti ljudsko ponašanje.

“U Centrima za socijalnu skrb rade stručnjaci koji su itekako svjesni svoje odgovornosti u zaštiti djece te su oni osobe koje rade motivirano i predano u otežavajućim uvjetima nedovoljnih resursa”, dodali su.

Sve ljude iz sustava i izvan njega zamolili su da se suzdrže od paušalnih ocjena koje impliciraju krivnju djelatnika Centra za socijalnu skrb.

Poručili su kako ni u jednom trenutku ne odriču moguću odgovornost socijalnih radnika te da će u svrhu točnog informiranja javnosti Hrvatska komora socijalnih radnika, kao tijelo stručnog nadzora, odmah nakon prikupljanja svih činjenica vlastitih stručnjaka u navedenom nadzoru izdati svoje priopćenje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...