Spašeno dvoje planinara na Crnopcu, HGSS: “Pratite vremensku prognozu i nosite adekvatnu opremu!”

Dežurni spašavatelj HGSS Stanice Zadar zaprimio je u subotu 02.03.2019.u 21.25 sati poziv u akciju spašavanja posredstvom centra 112 . Radilo se o dvoje planinara koji su se nalazili pod grebenom Crnopca, od kojih je jedna osoba iscrpljena i ne može nastaviti kretanje prema planinarskom skloništu Crnopac. Oni su ranije toga dana krenuli iz pravca Prezida preko vrha i grebena Crnopca prema svome odredištu na planinarskom skloništu. Prešavši greben, na sjevernoj padini shvatili su da je dobar dio staze zaleđen, pod snijegom i vrlo opasan za silazak. Pošto nisu imali opremu za planinarenje u zimskim uvjetima planinari su pokušali naći lakši put, ali ubrzo su zaključili da je jedina opcija poziv prema centru 112.

Sedmeročlani tim spašavatelja krenuo je iz Zadra u 22:00 sata. Terenskim vozilom uspjeli su se probiti do „donjeg parkinga“ ceste prema Crnopcu idakle su nastavili pješke prema Velikom Batu, gdje su se prema dojavi nalazili unesrećeni planinari. Teren je bio jako zahtjevan za kretanje, sa izmjenama kvalitete sniježne podloge što je dosta otežalo pristup kao i silazak s unesrećenima.

“Dolaskom do unesrećenih planinara oko 01:45, započinje dugotrajno i iscrpljujuće spuštanje prema planinarskom skloništu. Obzirom da je jedna osoba bila u dosta lošem stanju, iscrpljena i vidno pod stresom, odlučeno je da je spuštamo navezanu na svakoj „sumnjivoj“ strmini. Izmjenjivali su se gelenderi, sidrišta, izrada stepenica u ledu itd. Na planinarsko sklonište Crnopac unesrećeni su dopraćeni u 04:45 h, gdje su se ostali odmoriti i okrijepiti, a spašavatelji su krenuli prema vozilima i u Zadar došli u 06:40h. S planinarima je dogovoreno da nazovu na dežurni broj Stanice Zadar kada se naspavaju i odmore. U 10:00h ujutro planinari javljaju da su u dobrom stanju i da kreću prema svom vozilu. Time se završila još jedna fizički izuzetno teška akcija spašavanja HGSS-a stanice Zadar. Ovim putem još jednom apeliramo na sve posjetitelje planina da se dobro informiraju o mjestu gdje žele ići, da prate vremensku prognozu i ponesu adekvatnu opremu. Da izlete planiraju u skladu sa svojim znanjem i iskustvom i da bez odlaganja zovu pomoć ako smatraju da im je potrebna”, kažu iz HGSS Stanice Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...