istraživanje

Stanovi u Zadru; Za 68 posto ispitanih nisu opremljeni osnovnim stvarima, a najmodavci ulaze nenajavljeno

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Uoči turističke sezone svjedoci smo pravog kaosa koji nastaje na tržištu nekretnina.

Posebno je problematično u gradovima na moru gdje vlasnici nerijetko “izbacuju” podstanare kako bi tijekom ljeta izmamljivali stanove turistima po znatno višim cijenama.

Kako se u Hrvatskoj dobar dio nekretnina iznajmljuje na crno, odnosno iznajmljivači svoje podstanare ne prijavljuju, najmoprimce koji se zbog najma stanova u svrhu turističkog profita tjera iz podstanarstva, zakon RH ne štiti.

Istraživanje “Studirati i stanovati u Zadru – problemi i uvjeti života” čije je rezultate javnosti prezentirao Sven Marcelić, sociolog Sveučilišta u Zadru pokazalo je da čak 41 posto ispitanika ima teškoće pri polaganju ispita zbog problema sa smještajem (u prijevodu selidbe za vrijeme ispitnih rokova).

Stanodavci u Zadru, dalo bi se zaključiti, nisu profesionalni. Naime, visokih 40 posto studenata doživjelo je neprimjereno ponašanje od strane stanodavaca, cimera ili susjeda, a čak 38 posto požalilo se da im stanodavci ulaze nenajavljeno u životni prostor.

Stanovi koji se nude imaju brojne nedostatke. Da nisu dovoljno dobro opremljeni osnovnim stvarima požalilo se nevjerojatnih 68 posto ispitanika.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar