Stanovi u Zadru; Za 68 posto ispitanih nisu opremljeni osnovnim stvarima, a najmodavci ulaze nenajavljeno

Uoči turističke sezone svjedoci smo pravog kaosa koji nastaje na tržištu nekretnina.

Posebno je problematično u gradovima na moru gdje vlasnici nerijetko “izbacuju” podstanare kako bi tijekom ljeta izmamljivali stanove turistima po znatno višim cijenama.

Kako se u Hrvatskoj dobar dio nekretnina iznajmljuje na crno, odnosno iznajmljivači svoje podstanare ne prijavljuju, najmoprimce koji se zbog najma stanova u svrhu turističkog profita tjera iz podstanarstva, zakon RH ne štiti.

Istraživanje “Studirati i stanovati u Zadru – problemi i uvjeti života” čije je rezultate javnosti prezentirao Sven Marcelić, sociolog Sveučilišta u Zadru pokazalo je da čak 41 posto ispitanika ima teškoće pri polaganju ispita zbog problema sa smještajem (u prijevodu selidbe za vrijeme ispitnih rokova).

Stanodavci u Zadru, dalo bi se zaključiti, nisu profesionalni. Naime, visokih 40 posto studenata doživjelo je neprimjereno ponašanje od strane stanodavaca, cimera ili susjeda, a čak 38 posto požalilo se da im stanodavci ulaze nenajavljeno u životni prostor.

Stanovi koji se nude imaju brojne nedostatke. Da nisu dovoljno dobro opremljeni osnovnim stvarima požalilo se nevjerojatnih 68 posto ispitanika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...