Stigla promjena vremena, evo gdje bi mogle zalepršati i pahulje snijega

Hladnije vrijeme, prognozira Vakula za HRT, bit će praćeno i kišom koja će padati tijekom ponedjeljka te potkraj srijede i početkom četvrtka. Posvuda će pasti barem malo kiše, a ponegdje i više – i u obliku obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, posebice na Jadranu. Štoviše, lokalno su moguća i olujna nevremena!

Vakula uz to najavljuje i snijeg, uglavnom u gorju, no mogao bi iznenaditi i drugdje. ‘Vrlo je velika vjerojatnost njegove pojave i mjestimice u nizinama, osobito unutrašnjosti Dalmacije – ponajviše na području Sinja i još vjerojatnije – Imotskoga, kao i u Konavlima, a uz buru su pahulje moguće čak ponegdje i uz more, osobito od ponedjeljka navečer do utorka ujutro’, prognozira Vakula.

Ponedjeljak – promjena!

U Slavoniji, Baranji i Srijemu jutro će biti najtopliji dio dana, uz kišu. Poslijepodne će oborine biti manje, ali će biti osjetno hladnije, uz povremeno umjeren sjeverni vjetar, u višim predjelima moguće i poneku pahulju.

Malo snijega uz pad temperature popodne može biti i u središnjoj Hrvatskoj, no uglavnom će padati kiša. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar. U gorju će sjeveroistočnjak mjestimice imati i olujne udare.

Još vjetrovitije na obali sjevernog Jadrana, poslijepodne uz jaku i olujnu buru, koja može donijeti i pokoju snježnu pahulju. Snijega će zasigurno biti u gorju, ali i kiše, duž obale moguće i obilnije, uz grmljavinu.

U prvom dijelu dana na srednjem Jadranu toplije, a onda zahladnjenje, uz koje će u unutrašnjosti Dalmacije prema večeri biti i snijega. Duž obale kiša, ponegdje i grmljavina. Nakon juga, zapuhat će bura, koja će prema kraju dana jačati. Stoga će i more navečer biti umjereno valovito i valovito. Prijepodne će biti toplije, a zatim pad temperature.

Zahlađenje će se najkasnije osjetiti na jugu Hrvatske, gdje će padati kiša, moguće i obilnija, uz grmljavinu, a u zaobalju prema kraju dana ponegdje i susnježica i snijeg. Umjereno jugo navečer će okretati na buru.

U utorak većinom suho, vjetrovito i hladnije, u srijedu nove oborine, a prema vikendu…

U novome tjednu na kopnu hladnije, osobito ujutro, kad je mjestimice moguć i mraz. Utorak će biti vjetrovit, ponegdje uz jak sjeverni vjetar i s olujnim udarima. U srijedu će vjetar oslabjeti, no slijedi novo naoblačenje i kiša, ponajprije u gorju i snijeg. Prema vikendu uglavnom suho i uz jugozapadnjak malo toplije.

I na Jadranu od petka više sunčanog vremena i porast temperature, a do tada promjenljivo. Olujni, moguće i orkanski udari bure u utorak će biti češći u Dalmaciji. Na jugu zemlje u noći još kiša, u zaobalju i susnježica i snijeg, a zatim posvuda sunčanije i suho – ali nakratko. S jugom dolazi novo naoblačenje već u drugom dijelu srijede, pa ponegdje opet može biti pljuskova i grmljavine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...