Svi skandali zadarskog Centra za socijalnu skrb; Bivši ravnatelj u zatvoru, pokušali dodijeliti dijete optuženom silovatelju…

Centar za socijalnu skrb Zadar jedan je od centara najopterećenijih skandalima i aferama, a stručnjaci ga redovito ističu kao jedan od onih koji pokazuje najmanje ažurnosti, angažiranosti, učinkovitosti i stručnosti, a što su potvrđivali i inspekcijski nalazi.

Još prije 15 godina tadašnji ravnatelj Centra za socijalnu skrb Zadar Miroslav Josip Biloglav osuđen je na četiri godine zatvora jer je ustanovljeno da je od 1997. do 2001. godine “isplaćivao” socijalnu pomoć nepostojećim osobama i tako stekao osobnu korist veću od pola milijuna kuna. Njegov nasljednik Tomislav Orović imao je aferu s mrtvim primateljem naknade, koji je dvije godine mrtav ležao u svojem domu, a da nitko to nije ustanovio, piše Jutarnji.hr.

No, bit će zapamćen po slučaju Magaš, u kojem je, kako je sudski utvrđeno, centar odigrao sramotnu ulogu – prvo odlukom da će skrbnica djeteta Ane Magaš biti majka pokojnog Lucijana, a kasnije postupcima i mišljenjima kojima je pogodovao trajnom udaljenju maloljetnog djeteta od majke. Na području istog centra živjela je i obitelj u kojoj je majka podvodila dvije maloljetne kćeri.

Radi se o ranijim aferama, no ni postojeća ravnateljica Vesna Burčul nije ih bila pošteđena. Prije tri godine centar Zadar odlučio je oduzeti dječaka s teškom dijagnozom udomiteljici i smjestiti ga u ustanovu jer je udomiteljica, prema riječima ravnateljice Burčul, “samovoljna” te je ponekad ostavljala dječaka rodici, kad bi putovala bolesnoj majci. Dječak je inače imao dijagnosticiran DiGeorgeov sindrom, a udomiteljica, koja se zbog dječakove rehabilitacije preselila u Zagreb, postigla je, prema riječima brojnih stručnjaka, nevjerojatan uspjeh u njegovu napredovanju.

– Ona je znala dijete, kad bi joj trebalo, ostavljati rodicama. Nitko se ne može tako samovoljno ponašati da bi sam odlučivao o statusu djeteta, jer kako bi centar onda uopće nešto mogao pratiti? Da, to je dovoljan razlog da se oduzme dijete i, da, smatramo da je to u najboljem interesu djeteta – rekla je tada ravnateljica Burčul. Nakon hitne intervencije Ministarstva do izdvajanja dječaka nije došlo.

Isti je centar predložio sudu da dodijeli četverogodišnje dijete na skrb ocu kojeg dijete praktički ne poznaje i čija majka tvrdi da ju je silovao. Općinski sud je i donio takvu odluku, no Županijski ju je poništio. Velike kontroverze otvorio je i slučaj oduzimanja djece obitelji na području zadarskog centra, a problematičnim je ocijenjen argument centra da djecu treba oduzeti jer se majka “kao 15-godišnjakinja skitala, pila alkohol i bila promiskuitetna”, piše Jutarnji.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...