Svjetska nagrada za vino Rose scuro vinarije Kraljevskih vinograda iz Zadra

OYSTER WINE Contest 2018 je natjecanje u Tokyu koje ocjenjuje najbolja svjetska vina koja se sljubljuju sa kamenicama. Svi uvoznici vina iz Japana imaju pravo prijaviti samo jedno vino kojeg smatraju idealnim vinom koje se konzumira sa kamenicama.

To su uglavnom bijela vina, ali ove godine je Rose scuro Kraljevskih vinograda iz Zadra po prvi put proglašen kao jedino rose vino sa osvojenom ovom prestižnom titulom. Tako se na stolu pred najpoznatijim stručnjacima vina našlo 219 vina iz cijelog svijeta koji su pod strogim pravilima slijepog kušanja odabrali dvadeset najboljih. Ovo natjecanje je nastalo kao potreba uvoznicima vina u Japan, kako bi im pomoglo odgovoriti na pitanje „Kako proširiti potrošnju vina?“ s ovako specijaliziranim izborom vina za jednu od najcjenjenije delicije u Japanu.

Japan je jedan od najvećih uzgajivača kamenica na svijetu, a kod njih sezona izlova počinje nešto prije tj. u zimskom razdoblju.

Traže se različite vrste vina koje su kompatibilne sa kamenicama, a time se povećava potražnja za ovim kombinacijama brenda vina&kamenica.

Da bi dobilo nagradu 9 sudaca ocjenjuju slijepom degustacijom mineralnost vina, svježinu, kiselost i traže najbolje vino u kojem se može istovremeno uživati i u vinu i kamenicama i potpuno se sljubiti s kamenicom. Kako kamenica svakodnevno izmjenjuje oko 300 litara vode u tijelu kaže se da su „kamenica“ i „kamenica“ različite ovisno o morskom okolišu gdje su rasle i kako su njegovane, upravo kao i vino.

Od svetkovine Sv. Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda, koji se u Hrvatskoj slavi 19. ožujka i ujedno je „Očev dan“, upravo od tog dana počinje sezona kamenica, koja je ove godine u Malostonskom zaljevu odgođena zbog problema prisutnosti norovirusa.

Kamenice su jedna od  najpoznatijih i najmističnijih svjetskih delicija, koja se u davna vremena jela u čast božice ljepote Afrodite, a njena čuvena svojstva i danas privlače sve svjetske gastro stručnjake koji ih pripremaju na razne načine. Kamenica ima mesnato tijelo koje je puno  joda, kroma, cinka i selena.

Mesnato tijelo ove plemenite školjke  iznimno je hranjivo jer obiluje bjelančevinama, mineralima, ugljikohidratima i vitaminima.

Čak 3 g limunovog soka ima istu količinu vitamin C kao i 15 g mesa kamenice u punoj zrelosti.

Kamenice su najbolje svježe uz krišku limuna, no izvrsne su pripremljene u tempuri na japanski način  tako njihov bogat okus u potpunosti dolazi do izražaja.

Tako je Rose scuro Kraljevskih vinograda osvojilo vinsku oznaku s pečatom natjecanja koja se postavlja na grlo svake butelje i nudi se u najboljim restoranima u Japanu.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...