Trodnevno obilježavanje Dana žena uz marš na Poluotoku: “Nećemo ruže i bombonijere. Želimo solidarno društvo bez diskriminacije!”

Građanska inicijativa u Zadru kroz tri dana organizira obilježavanje Međunarodnog dana žena. Dan žena, ističu, nije još jedan Majčin dan ili Valentinovo.

– Dosta je komercijalizacije i depolitizacije. Nećemo ruže i bombonijere. Ovo je dan otpora i borbe koju su žene kroz povijest vodile za svoja prava. Glasno recimo da nećemo dopustiti da nam se ta prava ponovno oduzimaju. Prošle godine svjedočili smo traumatičnim iskustvima žena u rodilištima, brutalnim slučajevima nasilja prema ženama zbog kojih smo i prosvjedovali, nejednakosti i diskriminaciji u svim društvenim aspektima. Dođimo pokazati da ne pristajemo na takav tretman! Želimo solidarno društvo bez nasilja i diskriminacije koje će pružiti jednaka prava i mogućnosti svim svojim građankama i građanima. Stoga pozivamo sve da se pridruže na ulici te jasno i glasno pruže otpor, jer razloga imamo i previše, stoji u pozivu organizatora,.

Program počinje u srijedu u Gradskoj knjižnici u 18 sati, razgovorom s Danielom Drandić iz udruge RODA o reproduktivnom nasilju u hrvatskim rodilištima. Razgovarat će se o inicijativi #Prekinimošutnju i prikupljenim svjedočanstvima žena iz Hrvatske kako bi se još jednom skrenula pozornost na iskustva žena pri hospitaliziranom porodu.

U četvrtak 7. ožujka na Narodnom trgu od 11 sati pogledajte performans Lare Mandli koja će izvesti svoju pjesmu „O nasilju se ne piše poezija” kako bi ukazala na činjenicu da se nasilje normalizira, ignorira i prešutno prihvaća, a nakon nje će aktivistkinje i aktivisti čitati svjedočanstva žena iz hrvatskih rodilišta prikupljenih kroz inicijativu #Prekinimošutnju.

Na sam Dan žena u petak se organizira građanski marš koji kreće u 17 sati s TIZ-a (iza zgrade Erste banke na Lipotici). Organizatori pozivaju Zadranke i Zadrane da sa sobom ponesu zviždaljke i transparente.

– Izaći na ulicu i izraziti nezadovoljstvo položajem žena u društvu znači zauzeti stav i jasno reći: NE diskriminaciji, NE nasilju, NE nepravdi. Stoga pozivamo sve da se priključe obilježavanju Dana žena i iskažu građansku hrabrost, solidarnost i odgovornost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...