Ugledni stručnjak, rođeni Zadranin: “Hitno dići neto plaće, inače će se iseljavanje još povećati”

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar gostovao je u N1 Studiju uživo.

Što se tiče uvođenja eura, Pucar kaže da bi to bio dobar potez ne samo za Podravku već i za ukupno hrvatsko gospodarstvo jer bi se uvođenjem zajedničke europske valute dodatno snizile kamate, a što bi moglo pozitivno utjecati na poboljšanje konkurentnosti.

“Pozdravljamo uvođenje eura”, kaže Pucar.

Komentirao je usporavanje gospodarstva u zadnjem kvartalu 2018. Državni zavod za statistiku objavio je da je BDP u proteklom kvartalu porastao 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. To je već 18. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,8 posto na godišnjoj razini.

“Mislim da je to očekivano, ne smijemo zaboraviti da nam je u zadnjem kvartalu bilo nekoliko sektora u problemima “, kaže Pucar podsjećajući na problem riječkog i pulskog brodogradilišta te Agrokora.

“Veseli nas da smo podignuli potrošnju i primanja zaposlenika, s obzirom na problem radne snage koja sve više odlazi u inozemstvo”, kaže prvi čovjek Podravke.

“Zbog niskih plaća sve više ljudi iseljava, i ako ne podignemo nivo neto plaća, onda će taj odljev prema van biti još veći, a to za nas znači još veći problem”, kaže Pucar.

Što se tiče podizanja plaća, kaže da se treba okrenuti porezu na dohodak, a da za sada ne treba spuštati stopu PDV-a.

“Plaća do 6-7 tisuća kuna bi trebala biti na nekom minimalnom opterećenju”, kaže Pucar i ističe da se ne slaže s resornim ministrom koji je mišljenja da više nema prostora za rastrećenje rada kroz porez.

Danas je održan sastanak Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora. Pucar je zadovoljan onim što su dobavljači čuli tamo. Poslovni rezultati Konzuma su iznad očekivanog, pa bi dobavljači u travnju trebali znati kad će moći naplatiti prvu ratu graničnog duga. Riječ je ukupno o 80 milijuna eura.

Taj iznos bi, kaže, dobavljačima na račun trebao sjesti ove godine.

Najveći problem Agrokora u ovom trenutku su krediti s visokim kamatama, pa je zaključuje Pucar, važno pronalaženje kreditora koji bi kompaniju financirao s milijardu eura, ali s povoljnijim kamatama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...