Cestitka_Uskrs

Uhićen 18-godišnjak koji je redakciji Antene Zadar prijetio molotovljevim koktelom; Policiji je otprije poznat

Nakon što je novinarima našeg portala uputio prijeteće poruke putem društvenih mreža, a u kojima je prijetio bacanjem molotovljevog koktela u prostor redakcije Antene Zadar, sinoć je pritvorskom nadzorniku predan 18-godišnji Zadranin kojemu slijedi kaznena prijava zbog prijetnji na štetu novinara.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da je osumnjičeni u utorak, 12. ožujka, oko 18,30 sati, u namjeri da zastraši novinare medijskog portala, preko društvene mreže poslao prijeteću poruku kako će na redakciju portala baciti molotovljev koktel. Ubrzo nakon upućenih prijetnji osumnjičenik je lociran, te je već sutradan 13. ožujka pronađen i uhićen. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je sinoć predan pritvorskom nadzorniku PU zadarske. Nadležnom državnom odvjetništvu u odnosu na istoga je podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela Prijetnja koje je počinjeno prema novinaru u vezi s njegovim poslovima, a za koje je kazneno djelo Kaznenim zakonom RH je predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina, kažu iz PU zadarske.

Pretragom nisu pronađena sredstva kojima bi prijetnja mogla biti izvršena, a osumnjičenik je otprije poznat policiji po djelima protiv imovine i remećenju javnog reda i mira, rekao je šef krim policije Bore Mršić jutros na konferenciji za medije.

Iako se kao novinari na dnevnoj bazi nosimo s uvredama, klevetama i kojekakvim etiketiranjima, te smo uvijek otvoreni za kritiku, ovim putem poručujemo da prijetnje ne trpimo, budući da za cilj imaju gušenje slobode medija i nametanje jednoumlja.

Internet je u ovakvim slučajevima odigrao veliku ulogu, pa se “hrabri napadači” skrivaju iza lažnih profila na društvenim mrežama, baš poput 18-godišnjaka čiji je identitet utvrđen samo nekoliko sati nakon podnošenja prijave.

“Zanima me di vam je redakcija da ti bacim monotoljev koktel unutra smrdljivi lažovi, triba vas istrjebit smeća novinarska. Nemate mi ime tako da sritno”, stoji u porukama 18-godišnjaka. Da, dobro ste pročitali, “monotovljev koktel”.

Mnogim “junačinama”, pa tako i njemu zasigurno nije palo na pamet da bi zbog upućene prijetnje mogao dobiti zatvorsku kaznu u trajanju od 5 godina. Možda će poslužiti kao primjer drugim huškačima i psovačima skrivenim iza ekrana računala u sobi roditeljske kuće, da odustanu od prijetnji i uvreda, koje se, kad im ponestane “materijala”, i dalje svode na jugoslavene i četnike.

Nažalost, ovo nije prva prijetnja upućena prema redakciji Antene Zadar. U zadnjem slučaju prijetilo nam se napadom molotovljevom bombom na radne prostorije. Ovim putem zahvalila bih i pohvalila rad PU zadarske, čiji su inspektori promptno reagirali i u roku od 24 sata pronašli i uhitili osobu koja nam je uputila prijetnje.  Spomenula bih kako prijetnje, verbalni napadi koje doživljavamo na svakodnevnoj bazi za cilj imaju izazvati strah, nelagodu i ono najopasnije – cenzuru i autocenzuru među novinarima. Sve to potkopava slobodu medija i guši novinarsko pero koje progovara o sociološkim i političkim devijacijama. Napadi na novinare, nažalost, doživljavaju se vrlo olako, a najbolji dokaz tomu je da postoji Međunarodni dan borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima koji svake godine obilježavamo 1. studenog, kaže glavna urednica Antene Zadar, Željka Čačko.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...