Umrla teta Ante Gotovine, žena koja ga je odgojila nakon što mu je majka poginula spašavajući njega i brata

Tužna vijest stiže iz Pakoštana. Preminula je Marija Miočev, teta generala Ante Gotovine.

Majka Ante Gotovine poginula je 1959. godine kada je u dvorištu ispred njihove kuće eksplodirala mina.

Ona je tada spasila Antu i brata Boru od sigurne smrti jer su se oni igrali u dvorištu, a ona ih je uzimajući ih u naručje zaštitila od eksplozije.

No, nažalost, stradala je ona, u eksploziji joj je bila ozlijeđena glava i liječnici je nisu uspjeli spasiti. Njihov otac otišao je Zagreb raditi, a tetka Marija brinula je o dvojici braće.

Gotovina je rado spominjao svoju tetu u medijima. U intervjuu za Večernji list, nakon izlaska iz Haaga, otvorio je dušu:

– Kada govore o mom djetinjstvu, novinari griješe. Reći ću vam tko je mene odgojio. Točno je, moja je majka stradala od posljedica miniranja 4. ožujka 1959. kada se gradila cesta na otoku Pašmanu i ostalo je nas troje djece. Imao sam tri i pol godine, brat Bore dvije, sestra Anica jedva dva mjeseca. Otac Milan morao se preseliti iz Tkona u Pakoštane, u rodno mjesto moje majke. Naime, moja je majka imala pet sestara, a po tradiciji našeg kraja najmlađa neudana sestra preuzela je brigu o nama. Mene je zapravo odgajala moja teta Milka Miočev. Njome se moj otac oženio i dobio sam još dva brata, Branimira i Franu. Moj je otac bio ribar i težak. Mukotrpno je othranio svojih petero djece onim što su mu dali more i zemlja.

– Ja sam svog Antu pošteno odgojila, srića moja. Konačno će nam doći. Janje moje, zadnje su riječi tete Marije upućene medijima nakon što je 2012. godine saznala da je Gotovina slobodan čovjek.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...