Vakula najavljuje još veću zimu, snijeg i kišu; Onda stiže promjena, bit će +20

Promjena vremena u Hrvatsku je donijela veliko zahladnjenje i snijeg u gorju, ali i nekim nizinama, a zapuhala je i bura.

Osim snijega, kojeg je na Sljemenu palo čak 18 cm, u ponedjeljak je, u skladu s još jednom dugonajavljivanom promjenom vremena, mjestimice bilo i obilnije kiše, a poslijepodnevna je temperatura zraka u sjevernim krajevima unutrašnjosti bila niža i za više od 10 °C nego dan prije.

Na sjevernom je Jadranu bura već poslijepodne onemogućavala normalno prometovanje, a još više će, i češće, tijekom utorka i srijede, kada će puhati na cijelom Jadranu.

Zoran Vakula u prognozi za HRT najavljuje da će u utorak biti većinom hladnije nego u ponedjeljak, a od srijede ponovno toplije, te stabilnije i sunčanije, od četvrtka sa slabijim vjetrom.

No, upozoriti valja na veliku vjerojatnost mraza u kopnenom području, ponegdje već u srijedu, te osobito u četvrtak i petak pa agrometeorolozi preporučuju zaštitu osjetljivijeg bilja.

Utorak: Još hladnije, ponegdje uz oborine, na Jadranu bura i jugo

U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti hladnije nego u ponedjeljak, a uz većinom oblačno vrijeme, ponegdje će biti i kiše, uglavnom u prvom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren sjeverni.

Pretežno oblačno i u središnjoj Hrvatskoj, mjestimice s kišom, uglavnom u prvom dijelu dana. Sunčanih će sati biti uglavnom u najsjevernijim krajevima. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, a najviša temperatura oko 9 °C.

U gorskim predjelima oblačno, uz snijeg i susnježicu, osobito u prvom dijelu dana, uz najnižu temperaturu oko 0 °C ili malo nižu. Na sjevernom Jadranu ponegdje kiša, a poslijepodne i kraća sunčana razdoblja s najvišom temperaturom oko 10 °C. Puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujna, zbog koje će more biti umjereno valovito i valovito.

U Dalmaciji promjenljivo do pretežno oblačno, povremeno s kišom, a mjestimice će biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Na sjeveru će puhati umjerena i jaka bura, a južnije od Splita jugo i jugozapadnjak, u okretanju na buru i sjeverozapadnjak.

Na jugu Hrvatske pretežno oblačno, povremeno s kišom i grmljavinom, a velika je vjerojatnost i za ponegdje jače pljuskove. Umjereno do jako jugo će slabjeti i na otvorenom moru okrenuti na sjeverozapadnjak, a navečer će zapuhati bura. Najviša temperatura oko 15 °C.”

Od srijede većinom suho i toplije, ali..

“U srijedu na kopnu uglavnom suho, uz postupno razvedravanje, pa će u nastavku tjedna prevladavati sunčano. Umjeren, u gorju i jak sjeveroistočni vjetar će oslabjeti, pa će osobito u četvrtak i petak biti i jutarnjeg mraza. Dnevna pak temperatura u porastu, za vikend i oko 20 °C.

I na Jadranu u srijedu razvedravanje, a u Dalmaciji u početku još ponegdje malo kiše. Zatim pretežno sunčano i postupno toplije, a osobito u petak i subotu bit će i mnogo vedrine. U srijedu će u početku još umjerena i jaka bura, ponegdje i olujna – postupno slabjeti i poslijepodneve okretati na sjeverozapadnjak.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...