Velike promjene od 1. travnja kojima će se stati na kraj “muljanju” u turizmu

Svrha zakonskih izmjena, tvrde to i u resornom Ministarstvu, nije kažnjavanje već podizanje kvalitete usluge.

Neregistrirana djelatnost, odnosno rad u takozvanoj sivoj zoni – velika je boljka turizma. No novi Zakon o državnom inspektoratu, koji stupa na snagu 1. travnja, to bi trebao promijeniti.

U jedinstvenu službu, kao nekad, objedinjava se 17 inspekcija koje su dosad djelovale unutar 8 ministarstava. Bilo koji inspektor moći će evidentirati rad na crno i na licu mjesta izdati usmenu zabranu.

Objedinjavanjem inspekcija, odnosno ponovnim ustrojem neovisnog Državnog inspektorata, smatraju u Vladi, taj će rad biti učinkovitiji i funkcionalniji. Kada je riječ o području turizma, omogućit će jasniju i konkretniju borbu protiv crne i sive ekonomije.

– Sada osim turističkih inspektora, svi inspektori imaju pravo, između ostaloga ne samo bavljenje neregistirianim objektima nego i onima za koje se sumnja da su neregistrirani i to ovim zakonskim izmjenama mogu vrlo brzo ući u te objekte i rješavati probleme koji su naši najveći u tom dijelu – objašnjava Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma za HTV.

Svrha zakonskih izmjena, tvrde to i u resornom Ministarstvu, nije kažnjavanje već podizanje kvalitete usluge. Jer ljude koji se bave ovim poslom treba educirati. Nisu dobro upoznati sa zakonima, propisima, procedurama i u tom smjeru fali više edukacije nego kontrola, stvar je Ministarstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...