Vraća se povratna ambalaža za mlijeko i mliječne proizvode

Ministarstvo zaštite okoliša trebalo bi u ožujku u e-savjetovanje poslati izmjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu u kojima će jedna od važnijih stavki biti povratak naknade za boce mlijeka i mliječnih proizvoda, saznaje RTL. I dok se građani slažu s ovakvim potezom proizvođači se protive. Povratnu naknadu proizvođač plaća Fondu za zaštitu okoliša, da bi je potom naplatio od prodavača, a on od potrošača. Povratom boce, potrošač novac vrati, a prodavač ga naplati od Fonda radi čega će proizvođači povisiti cijene mlijeka za iznos naknade.

Vraćanjem naknade za ambalažu mliječnih proizvoda Fond za zaštitu okoliša procjenjuje kako će se u sustav vraćati 70 milijuna novih boca, odnosno preko dva milijuna kilograma plastike. No, proizvođači se ne slažu i tvrde kako se vraćanjem naknade stvara kontraefekt.

Novim pravilnikom uvelo bi se i naknada za povrat manje ambalaže, od 0,2 litre te bi se povećala naknada trgovinama za automatsko sortiranje i skladištenje plastične ambalaže, dok bi se smanjila naknada za ručno prihvaćanje i sortiranje.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...