Za kvadrat stana u Zadru u veljači se tražilo 2466 eura

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su prosječne oglašavane cijene stanova u novogradnji tijekom veljače bile 1,5 posto  veće no mjesec ranije.

Kada je o cijenama nekretnina riječ, prva mjesta na ljestvicama i dalje  drže područja uz more, pa su tako i najviše prosječne vrijednosti novih  stanova zabilježene u Dubrovniku u kojem se za kvadratni metar u prosjeku tražio 3371 euro, te u Opatiji gdje je cijena kvadrata iznosila 3286  eura.

Niže mjesečne vrijednosti zabilježene su u veljači na oglasniku Crozilla.com tek u Poreču u kojem su cijene kvadratnog metra pale za 0,8 posto i spustile se na 2030 eura, te u Zadru gdje se za kvadrat novogradnje u  prosjeku tražilo 2466 eura što je bilo 0,2 posto manje no mjesec ranije.

Porast cijene u Splitu, pad u Šibeniku

U Splitu je cijena novogradnje porasla za 2,6 posto i popela se na 2844  eura po kvadratnome metru. Niže cijene i nešto slabiji porast nego u  Splitu, bilježi Šibenik u kojem se za kvadrat u prosjeku tražilo 2398 eura  što je 1,4 posto više no mjesec ranije. Porast od 2,3 posto zabilježen je u  Rijeci gdje je cijena kvadrata novih stanova u prosjeku iznosila 2063 eura. U Puli, gdje se za kvadrat u prosjeku tražilo 1788 eura, zabilježen je  porast vrijednosti novih stanova u visini od 0,8 posto. Cijene su u Senju  porasle za 0,1 posto, pa su iznosile 1622 eura po metru kvadratnom.

U odnosu na one na Jadranu, podaci ovog oglasnika  pokazuju kako su  cijene novogradnje, kao i ostalih nekretnina, i tijekom veljače u unutrašnjosti zemlje ipak imale niže vrijednosti. U Osijeku se za kvadratni  metar novih stanova tražilo 1132 eura, a u Varaždinu 1371 euro. U oba su  se grada mogli pronaći stanovi s cijenama kvadrata već od oko 900 eura,  dok njihove maksimalne oglašavane vrijednosti nisu prelazile 2000 eura.  Osim porasta cijena, u posljednje je vrijeme primijećen i osjetan porast  potražnje za novim stanovima, posebno u Zagrebu gdje se rasprodaju  još u fazi gradnje.

Bolja situacija u građevinarstvu

Cijene zagrebačkih stanova u novogradnji tijekom veljače su na ovom  oglasniku  u prosjeku iznosile 2111 eura po kvadratu.

– Obzirom da je recesija najviše pogodila građevinski sektor, gradnja se  gotovo skroz zaustavila u periodu krize. Sama kriza trajala je nekoliko  godina, pa je tako i gradnja novih stanova bila zaustavljena nekoliko godina. Sada se situacija popravila, gradnja se pokrenula, ali obzirom da se  stanovi prodaju u samom počeku gradnje očito je da novih stanova unatoč povećanoj gradnji nedostaje, rekla je za Crozilla.com Bernarda Sočev,  vlasnica agencije za nekretnine Euro-interijeri  iz Zagreba.

Bernarda Sočev kaže kako je novogradnja kupcima daleko zanimljivija  od starih stanova, a zakon ponude i potražnje prati i cijena. Dodaje kako  se tražene cijene novogradnje u zoni tramvaja, primjerice na Trešnjevci  penju i do 3.000 eura po kvadratu, dok tražene cijene na rubnim dijelovima Zagreba, poput Španskog, iznose i do 2.000 eura po metru kvadratnom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...