Zajednička uvježbavanja hrvatskih i američkih pilota u Zemuniku

Letačke posade helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz Eskadrila helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i posade zračnih snaga Sjedinjenih američkih država na helikopterima HH-60G Pave Hawk izvele su 25. i 26. ožujka 2019. zajednička uvježbavanja za zadaće Borbene potrage i spašavanja (Combat search and rescue – CSAR).

Tijekom aktivnosti koja se po prvi puta provodila u Hrvatskoj izvedeni su i zajednički letovi hrvatskih Kiowa i američkih helikoptera Pave Hawk, a posade su bile smještene u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

U letačkom dijelu uvježbavanja, koji su izvodila po dva hrvatska i američka helikoptera, koji su se nakon odvojenih polijetanja susreli u zraku te na Vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju zajednički uvježbavali postupke i procedure iz područja borbenog traganja i spašavanja.

Iste su procedure primjenjive i u mirnodopskim operacijama poput civilnog traganja i spašavanja, hitne zrakoplovne evakuacije (MEDEVAC), pomoći u slučaju katastrofa, pružanja međunarodne pomoći i ostalih.

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Davor Gren ocijenio je kako je ostvarena suradnja potvrda visoke razine partnerskih i prijateljskih odnosa s američkim zračnim snagama, a kako je riječ o prvom zajedničkom uvježbavanju, Eskadrila helikoptera dobiva novu vrijednost i iskustvo na području borbene potrage i spašavanja.

“Naši helikopteri u zajedničkim letovima bili su u ulozi oružane pratnje. Imali smo mogućnost upoznavanja planiranja i analize zadaća borbene potrage i spašavanja, kao i praktične primjene postupaka i procedura u zajedničkim operacijama te je ostvarena profesionalna i stručna suradnja s američkim letačkim posadama iz eskadrile koja ima 65-godišnje iskustvo u operacijama potrage i spašavanja”, istaknuo je pukovnik Gren.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...