Zaklada Ana Rukavina; U veljači tri transplantacije matičnih stanica, ukupno 101

Zahvaljujući darivateljima krvotvornih matičnih stanica iz Hrvatskog registra darivatelja, u veljači ove godine provedene su tri transplantacije matičnih stanica, a ukupno od 2009. do danas 101 transplantacija, čime su hrvatski darivatelji pacijentima iz naše zemlje i inozemstva pružili ono najvrijednije – priliku za život, priopćeno je u utorak iz Zaklade Ana Rukavina.

“Prva transplantacija iz Hrvatskog registra provedena je 2009. godine za pacijenta u inozemstvu, a do danas je provedena ukupno 101 transplantacija za pacijente iz Hrvatske i inozemstva. U veljači su iz Hrvatskog registra transplantate dobili pacijent iz Hrvatske i dva pacijenta iz inozemstva i time dobili novu priliku za život”.

Iz Zaklade Ana Rukavina poručuju kako su beskrajno sretni zbog 101 obitelji koje su dobile nadu za život i zahvalni svim darivateljima koji su se nesebično odazvali pozivu da se upišu u Hrvatski registar.

Do danas su u registar, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisane 61.462 osobe, koje su time postale potencijalni darivatelji krvotvornih matičnih stanica. .

U registar se može upisati svaka zdrava osoba od 18 do 40 godina. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju. kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

“Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji treba ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije i bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta”, kažu u Zakladi Ana Rukavina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...