Aparat za limfnu drenažu vrijedan 33 tisuće kuna u Općoj bolnici Zadar

Udruga P.I.N.K. life donirala je još jedan aparat, ovoga puta Zavodu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Opće bolnice Zadar.

Predstavnice udruge P.I.N.K. life donirale su Odjelu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Opće bolnice Zadar aparat za limfnu drenažu vrijedan 33 tisuće kuna. Ovaj aparat potreban je za liječenje limfedema, jedne od komplikacija liječenja karcinoma dojke. Primopredaji su prisustvovali dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Bolnice, dr. Neven Birkić, voditelj Odjela za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju, dr. Dario Nakić, pročelnik Službe za internu medicinu, te članice Udruge P.I.N.K. life na čelu s predsjednicom Udruge Nives Moric.

Udruga P.I.N.K. life svojim radom nastojati poboljšati kvalitetu života osoba koje boluju od malignih bolesti, osoba starije životne dobi, kao i djece bez adekvatne roditeljske skrbi. Ovu akciju Udruga je započela prošle godine sa željom prikupljanja sredstava za kupnju ovih prijeko potrebnih aparata, a ovo je već sedmi aparat za limfnu drenažu koji je donirala bolnicama diljem Hrvatske. Na zadarskom Zavodu za Fizikalnu medicinu ovo će biti treći aparat, ali s obzirom da terapija njime dosta dugo traje, uz novi aparat moći će se obuhvatiti veći broj pacijenata i smanjiti lista čekanja.

“Bilo bi dobro da ga moramo koristiti što manje, ali potreba uistinu postoji. Tako da će ovaj aparat jako dobro doći njima, ali i nama da olakša liječenje. Zato mi je neobično drago što smo sastali u ovakvom povodu”, rekao je dr. Birkić, voditelj Odjela za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju, dok je zamjenik ravnatelja Bolnice dr. Karuc istaknuo da se radi o posebnoj donaciji:

“Posebna mi je čast primiti ovu donaciju zato što je velika i značajna za Odjel za fizikalnu medicinu, ali i zato što je to donacija udruge iz Zagreba koja je prepoznala našu bolnicu kao dobru zdravstvenu ustanovu”, kazao je dr. Karuc.

Aparati za limfnu drenažu potrebni su za liječenje limfedeme, jedne od komplikacija liječenja karcinoma dojke, koji značajno narušava kvalitetu života pacijenta. Limfedem nastaje kao posljedica odstranjenja limfnog tkiva iz pazuha ili zračenja pazuha ili dojke što mijenja sustav limfne drenaže iz ruke, pazuha i dojke. Obično se javlja unutar 2-3 godine nakon učinjenog liječenja. Može nastati i kao posljedica širenja maligne bolesti limfnim sustavom, ali i kao posljedica infekcije.

“Zahvaljujem dr. Nakiću što me potaknuo da razmišljam o zadarskoj bolnici i o ovoj donaciji, a imat ćemo ih u planu i u budućnosti. Mlada smo udruga, ali iako smo registrirani u Zagrebu, odmah smo znali da nećemo djelovati samo u Zagrebu. Do sad smo donirali aparate KBC-u Zagreb, Općoj bolnici Varaždin, Klinici za tumore, KB Dubrava, Općoj bolnici Dubrovnik i KBC-u Osijek”, objasnila je Nives Moric, predsjednica Udruge P.I.N.K. life.

Dr. Nakić istaknuo je da se udruga P.I.N.K. bavi s potporom pacijentima s malignim oboljenjima, a od posljedica malignih bolesti umire 25 posto svih hrvatskih pacijenata.

“Ova građanska inicijativa je prepoznala da je, uz službenih uz strukturu i vodstvo, bilo na državnoj ili lokalnoj razini, važno da i oni daju svoju ruku. Zapravo, jedno bez drugog ne ide. Civilne udruge su sa svojim djelovanjem čak i više potaknule ljude da razmišljaju o prevenciji, o ulaganju u zdravlje, o važnosti humanitarnog rada, volonterizmu”, objasnio je dr. Nakić.

Humanitarna akcija Udruge P.I.N.K. life  za kupnju aparata za limfnu drenažu, potrebnih za liječenje limfedema, jedne od komplikacija liječenja karcinoma dojke, započela je 01. ožujka 2018., a ovo je sedmi aparat koji Udruga donira. Do sada su donirani aparati KBC-u Zagreb, Općoj bolnici Varaždin, Klinici za tumore, KB Dubrava, Općoj bolnici Dubrovnik, te KBC-u Osijek.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...