alarmantno stanje

Demograf upozorava: “Moglo bi nam se dogoditi da uopće nemamo za mirovine”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Stanovništvo stari, udio umirovljenika raste, a mladi masovno odlaze iz zemlje, a činjenica je da će buduće generacije biti ispod razine sadašnjih, kaže Stjepan Šterc.

Hoćemo li u mirovini živjeti lošije od naših baka i djedova? Hrvatska bi se u idućim desetljećima mogla dodatno udaljiti od Europske unije, umjesto da joj se približi.

Demografi upozoravaju da bi stvarno stanje moglo biti i gore te da cijelom mirovinskom sustavu prijeti propast. Ni sadašnjim umirovljenicima nije lako s prosječnim mirovinama u visini 40 posto prosječne plaće. A moglo bi biti i gore, donosi RTL.

Hrvatska za mirovine izdvaja 10,6 posto BDP-a. Godišnje je za mirovine potrebno 39 milijardi kuna. U projekcijama 2040. godine, trošit ćemo 9,1 posto BDP-a, a taj trend bi se nastavio smanjivati. Stanovništvo stari, udio umirovljenika raste, a mladi masovno odlaze iz zemlje, upozoravaju na to i demografi.

‘Nama bi se moglo dogoditi da uopće nemamo za mirovine jer nam iseljava veliki dio stanovništva. Tako da to će izravno utjecati na izravnost davanja mirovina, a činjenica je da će buduće generacije biti ispod razine sadašnjih’, upozorava demograf Stjepan Šterc.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar