Evo zašto je bilo tako teško ugasiti požar u katedrali Notre-Dame

Stručnjaci smatraju kako su gašenje požara koji je u ponedjeljak izbio u katedrali Notre-Dame otežale same značajke te crkve: stogodišnje drvene krovne grede, vanjski kamen i gotička arhitektura, piše CNN.

Tijekom strašnog požara izgorio je glavni toranj i velik dio krova stoljetne katedrale, ali su sačuvana dva zvonika i glavni dio strukture.

Najmanje 400 vatrogasaca satima je gasilo požar vodom koju su ispumpavali iz rijeke Seine.

Stoljetne drvene grede

Najveći problem, smatraju stručnjaci, vatrogascima je predstavljao pristup drvenim krovnim gredama.

“Nakon prvih 20 minuta, bilo je prilično očito da će ovo biti gadan požar”, rekao je Gregg Favre, bivši vatrogasac vatrogasne postaje St. Louis u Sjedinjenim Američkim Državama.

U krovištu katedrale nalazilo se tisuće hrastovih greda, od kojih neke datiraju još iz 12. stoljeća.

Kada su grede počele gorjeti, vatrogascima je bilo, zbog vanjskog kamena katedrale, teško prići samom izvoru plamena. Naime, kamen zadržava toplinu i dim, što je otežavalo posao vatrogasnim djelatnicima jer su uvjeti rada bili iznimno teški.

Problem je predstavljala i inače zadivljujuća visina katedrale. Zbog njene visine, unutar same strukture bilo je dosta kisika koji je hranio i raspirivao vatru.

“Vatra se hranila na velikoj visini, a vatrogasci nisu mogli brzo doći do tog područja“, rekao je inženjer Glenn Corbett s John Jay College of Criminal Justice u New Yorku.

Trump daje savjete o gašenju požara

Američki predsjednik Donald Trump predložio je gašenje požara zračnim putem, no stručnjaci smatraju kako takva tehnika nije bila primjenjiva u ovom slučaju.

“Možda bi se trebali upotrijebiti zrakoplovi za gašenje požara. Mora se djelovati brzo!”, napisao je Trump na Twitteru.

No, prema Corbettu, takva akcija nije bila moguća je nijedan pilot ne bi mogao izbaciti vodu “toliko precizno na jedno određeno mjesto ako se kreće brzinom od nekoliko stotina kilometara na sat”.

Francuska agencija Securite Civile izjavila je kako bi gašenje požara zračnim putem moglo “oslabiti strukturu Notre-Dame i dovesti do kolateralne štete na obližnjim zgradama”.

“Dali su sve od sebe“

Uz velike napore, 400 vatrogasaca ipak je uspjelo spasiti značajan dio katedrale.

“Činjenica da su uspjeli staviti vatru pod kontrolu i spasiti veliki dio zgrade, uključujući i dva zvonika, ukazuje na to koliko su se trudili i da su dali sve od sebe”, rekao je Favre.

“Svaki vatrogasac će vam reći da je to značajan uspjeh i da su ovi vatrogasci zaslužili iznimne pohvale”, dodao je, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...