FOTO U Privlaci održana manifestacija pod nazivom Ususret Uskrsu – Uskrsni stol našeg mista

Prvi put u Privlaci organizirana je manifestacija pod nazivom Ususret Uskrsu – Uskrsni stol našeg mista. Dvorište škole postalo je privremeno mjesto zajedničkog druženja djece i odraslih, djelatnika institucija i mještana. Ugodnom ozračju s velikim stolom popunjenim bogatom tradicijskom hranom okruženog cvjetnim aranžmanima pridonijeli su prigodni zvuci klapskih pjesama u pozadini.

Samoj manifestaciji prethodile su razne kreativne radionice koje su se tijekom korizmenog razdoblja održavale u školi i vrtiću. U zajedničkim radionicama djece vrtića i škole s odgojiteljicama, roditeljima i učiteljicama  izrađivani su  cvjetni ukrasi, uskrsne dekoracije za humanitarnu prodaju, bojana su jaja tradicionalnim tehnikama (lukom, ciklom…), plele su se grančice maslina. Voditeljice  Iva Lilić-Pekas i Marijanom Jurjević djecu su naučile  ukrašavati jaja tehnikom quillinga. U sklopu Učeničke zadruge Maslina  učenici su na keramičkim radionicama izrađivali  ukrasne predmete od gline te raznovrstan  nakit.

Izrađeni ukrasi prodavali su se nekoliko dana  u prostoru škole i na sam dan manifestacije, a sav prihod ostvaren prodajom u cijelosti je doniran Župi Blažene Djevice Marije za pomoć Centra sv. Majke Tereze.

Za djecu vrtićkog i nižeg školskog uzrasta organizirana je predstava Ružno pače u izvedbi Udruge Put  Zadar u multimedijalnoj dvorani OŠ Privlaka.

Posebno oduševljenje djece iz Dječjeg vrtića Sabunić i prva četiri razreda OŠ izazvale su tradicionalne igre pod vodstvom Danijela Šanga. Nakon zajedničkog odbrojavanja od 10 do 1 djeca su pohitala u potragu za sakrivenim čokoladnim jajima po cijelom prostoru školskog dvorišta zavirujući u svaki grm, busen trave i granu masline. A uspješni su bili jednako i vrtićaši kao i školarci. Lov na čokoladna jaja trajao je oko 20-ak minuta, nakon čega su se maleni lovci pogostili svojim ulovom, ali i podijelili ulov s prijateljima. Potezanje konopa nije bilo ništa manje zanimljivo nego potraga za jajima. Strane dugačkog konopa nisu lako predavali ni jedna ni druga strana zajapurenih takmičara.

U sklopu manifestacije po prvi put je organiziran izbor najbolje kolube (pogače). Već od 8.00 ujutro započela je prijava za natjecanje i donošenje kolubi na štand.

Kolube su dio tradicije i cilj je ove manifestacije otrgnuti ih od zaborava.  I najsiromašnija obitelj u Privlaci na stolu je za Uskrs uvijek imala kolubu. Koluba je spojila djecu i odrasle, svi su ravnopravno probavali, a potom i vrednovali sve kolube, ocjenivši pritom najbolju doživljajem vlastitog okusa. Djeca su s velikim interesom isprobavali komadilće izrezane kolube, odabirali broj koji je uz nju priložen te ga potom pronalazili i ubacivali u kutiju.

Za natjecanje se prijavilo ukupno deset mještanki sa svojim kolubama. U natjecanju su sudjelovali: Josipa Kršlović, Matilda Grbić, Marica Begonja, Mara Kobaš, Marija Grbić, Nera Skoblar, Ivana Mustać, Ljilja Grbić i Josipa Begonja. U izradi koluba vrijedne domaćice prenijele su znanje svojih mama i baka te ugradile svu svoju vještinu. Svaka koluba dočekana je s radošću i posebnom pažnjom postavljena na stol. U 11.00 sati proglašena je najbolja koluba od mještanke Ivane Mustać. Poklon košaru s uskršnjim delicijama uz pljesak i čestitke svih prisutnih predao je mještanki, načelnik Gašpar Begonja.

Uskrsni stol našeg mista obišli su predstavnici Općine Privlaka, Turističke zajednice Općine Privlaka, župnik župe Blažene Djevice Marije koji su ga i organizirali zajedničkim snagama.

Svako događanje oplemenjuje mjesto, a svako okupljanje zbližava ljude. Svi posjetitelji, uključujući djecu i odrasle oplemenili su svojim dolaskom ovo druženje. Uskrsni stol našeg mista vrijedna je manifestacija koja će i idućih godina obilježiti blagdan Uskrsa dočekan u miru i radosti podijeljenoj s bližnjima.

U organizaciji Turističke zajednice Općine Privlaka i Općine Privlaka te suorganizatora Dječjeg vrtića Sabunić, Osnovne škole Privlaka, Sportskog društva Tinstilinić i Župe Blažene Djevice Marije.

Foto: Davor Strenja

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...