Glasovac se okomila na Divjak: “Zatvarat ćete škole u ruralnim područjima, je li vam imalo neugodno?”

Burnim aktualcem započela je jutros sjednica Sabora nakon uskršnje stanke. Mostov Miro Bulj donio je premijeru Andreju Plenkoviću na stol litru mlijeka za izvoz u Kinu, Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) prozvala ga je zbog karijerizma i nedovoljne brige za sigurnost građana, a SDP-ovac Gordan Maras obrušio se na njega ukazujući na niz afera koje su se dogodile u posljednje vrijeme. Predsjednik HDZ-a nije konkretno odgovorio na većinu pitanja, već je nabrajao uspjehe Vlade.

Peđa Grbin (SDP) pitao je ministra Darka Horvata ima li Vlada plan za rješavanje situacije u brodogradilištima Uljanik i 3. maj i koji je taj plan.

‘Mislim da je hrvatskoj javnosti transparentno i jasno tko je brodogradilišta doveo u ovakvu situaciju…Vlada sukladno svim zakonskim odredbama želi spasiti 124 milijuna eura datog državnog jamstva za avanse i kredite dignute za izgradnju i završetak broda pod brojem 500, svjesni činjenice da se novac utrošio a predmetni brod nije završen i isporučen. Ako smatrate da odgovornost za to ima Vlada, a ne menadžment i zaposlenici obaju brodogradilišta, mislim da se u tome razilazimo. Još uvijek pregovaramo s vlasnikom tog broda dok ima imalo nade da on ima povjerenje u Vladu da može osigurati pretpostavke da se brod završi u nekom od susjednih brodogradilišta’, odgovorio je Horvat.

Grbin je prigovorio jer je ostao bez odgovora na pitanje o restrukturiranju ili stečaju, jer ‘to bi donijelo negativne poene na ovim izborima’.

‘Naprosto ne znate, niti ste ikada znali što ćete s brodogradilištima. Dovlačili ste raznorazne investitore, nekakve Ukrajince, pa Kineze koji su došli ovdje na temelju jednog kasnonoćnog poziva. Što je sljedeće? Braća Trotter koja će se pojaviti ovdje i investirati u Uljanik?’, pitao je Grbin. Upozorio je da radnici ne znaju što će, a zbog prizemnih političkih interesa produžava se agonija tih ljudi.

Žestok je, kao i uvijek, bio Grbinov stranački kolega Gordan Maras.

‘Hrvatsku potresaju afere, svaki dan se budimo uz novu. Krenuli smo s Agrokorom, nastavili smo s mercedesima od 100.000 eura ispred kuća HDZ-ovih ministara, gledali ima li netko obli ili špic papak, pa smo završili sa skandalom da premijer naziva strane veleposlanike da idu s njim u Jasenovac a ne s onima koji su tamo tradicionalno odavali počast žrtvama…. Kulminacija svega je izjava Rasslera koji nosi HDZ-ovu listu da je Slavonija procvjetala. Nažalost, je li vas sram gospodine predsjedniče što je 300.000 naših sugrađana otišlo otkad ste vi predsjednik Vlade?’ pitao je Maras, a premijer mu je uzvratio da nema odgovor za njega jer nije dobio ni pitanje koje je trebalo biti namijenjeno odsutnom Tomislavu Tolušiću.

‘Predsjednik Vlade je u strahu od građana. Ljudima je dosta lopovluka, pljačke. Zar nije smiješno da gospodin Rassler govori da u Slavoniji nikad nije bilo ljepše nego što je sada? Da kandidat Sokol iz HDZ-a govori da su mirovine izvrsne u Hrvatskoj? Sramota je kako se ponašate prema građanima i da nitko to ne može podrđati. Hrvatski građani nisu se rađali za Irsku’, rekao je Maras, dodajući da se Plenković ponaša kao da je HDZ sam sebi dovoljan, kao da je ovo HDZ-ova država.

Bruna Esih problematizirala je skoru izgradnju migrantskog centra kod Bihaća, uz samu granicu s Hrvatskom. ‘Što hrvatska politika čini kako bi smanjila pritisak na hrvatsku granicu i kako bi Hrvatsku rasteretili štetne politike otvorenih vrata, koju su inaugurirali članovi sretne obitelji europskih pučana’, pitala je Esih.

Plenković je uzvratio da Vlada angažira 6500 hrvatskih policajaca na svim granicama da sprječavaju nezakonite migracije. ‘Kad je riječ o našim pripremama za članstvo u Šengenskom prostoru, vodimo te procese, a naša politika prema migracijama i prema BiH temelji se na suradnji koja je dnevna, kontinuirana, intenzivna i sprječava nezakonite migracije – radi nas, našeg suvereniteta i teritorija. Činjenica je da je sve više migranata u BiH, a nama je bitno da ispunjavamo sve kriterije, apsorbirano enormna sredstva za jačanje naših sposobnosti za kontrolu nezakonitih migracija’, rekao je Plenković.

Esih je komentirala da je ‘stvarno nevjerojatno’ koliko je puta Plenković otkrio svoju ‘pravu birokratsku narav.’

‘Sigurna sam da ćete onima koji vas dobro slušaju olakšati zaokruživanje na izborima. Oko prijelaza Maljevac i Ličkog Petrovog sela svakim danom prolaze horde ilegalnih migranata. Policija je premorena, građani su užasnuti, seljaci su prisiljeni organizirati noćne straže zbog devastacije imovine i brige za svoje obitelji. Možemo samo nagađati što će to značiti za hrvatski turizam, ali ne moramo dvojiti u vaš stav – poslušnost europskim gazdama. Ovo što ste rekli zvuči više kao natječaj za budući posao na nekim višim europskim razinama nego govor premijera koji bi bio zabrinut za sigurnost vlastitih građana’, odvratila je Esih.

Miro Bulj (Most) pitao je Plenkovića, vezano uz posjet kineske delegacije, kako će Hrvatska izvoziti mlijeko u Kinu kad nema ni 50 posto mliječnih proizvoda za svoje potrebe. Osim toga, požalio se da u Sinjskoj krajini posluje mljekara srpskog investitora, te je premijeru na stol donio bocu tog mlijeka.

‘Sinjska mlekara ne postoji, to je fiktivno, otvorio je neki kriminalac iz Srbije, služi samo za provoz mlijeka. Za koga ste vi potpisali taj protokol, za srpsko ili hrvatsko mlijeko?’, pitao je Bulj.

Plenković nije odgovorio na to pitanje, ali se pohvalio uspjesima Vlade i velikim šansama hrvatske mliječne industrije na velikom kineskom tržištu. Ujedno, Gordan Jadroković upozorio je Mostovca da bi se njegov potez mogao shvatiti kao prikrivena reklama za mljekaru. ‘Nije običaj da promoviramo ikoga pa ni ovo mlijeko’, poručio je Jandroković.

Sabina Glasovac (SDP) u pitanju ministrici Blaženki Divjak pozvala se na istraživanje Sindikata hrvatskih učitelja prema kojemu je dosadašnja provedba Škole za život dobila ocjenu 3. ‘Vas je to razbjesnilo, rekli ste da sindikati ne znaju što je to istraživanje iako su ga proveli znanstvenici Instituta Ivo Pilar. Pučka pravobraniteljica vas je upozorila da ste potpuno odstupili od strategije obrazovanja, znanost i tehnologije. Njoj ste poručili da se bolje informira i da baš ne zna čitati… zatvarat ćete škole u ruralnim područjima, a vaša reforma svela se na tabletizaciju Hrvatske, a popravke ekrana tableta moraju plaćati roditelji. Je li vam imalo neugodno?’, pitala je Glasovac.

Ministrica Divjak odgovorila je da neće upotrebljavati takve riječi. ‘Vi sami sebe opisujete. Kompletna ekperimentalna provedba se prati i rezultati se promptno objavljuju. Ako želite malo više o tome saznati, molim vas da posjetite stranicu školazaživot.hr’, uputila je ministrica SDP-ovku. Glasovac je pak poručila ministrici da uništava generacije djece svojim pokusima i eksperimentima na njima. ‘Dajte se malo urazumite i ponašajte se, ako ne kao ministrica, onda kao znanstvenica i ozbiljna osoba’, rekla je Glasovac, piše tportal.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...