HND-ov žestok istup zbog “slučaja Obrovac”: “To je najgrublje ismijavanje dvoje nezaštićenih ljudi”

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje medijske izvještaje o ‘slučaju Obrovac’ u kojima se na neprofesionalan i neetički način prikazuju tamošnji liječnik i njegova suradnica. Njihovo priopćenje koje potpisuje predsjednik HND-a Hrvoje Zovko prenosimo u cijelosti.

‘Proteklih dana, pod krinkom interesa javnosti, mediji su puni senzacionalističkih priloga u kojima se liječnika i djevojku koja je s njim radila u ordinaciji tretira na način koji se kosi s profesionalnim standardima, čime se grubo narušava njihovo ljudsko dostojanstvo.

HND ne osporava pravo medijima da propituju i prozivaju institucije zdravstvenog sustava koje su mjesecima ignorirale pritužbe građana zbog neadekvatne zdravstvene skrbi u navedenoj liječničkoj ordinaciji, i to svakako jest u interesu javnosti.

Nipošto, međutim, nije u interesu javnosti da se dvoje ljudi, koji očito imaju određenih zdravstvenih problema, prikazuje na način koji grubo krši njihova ljudska prava. Umjesto dosljednog inzistiranja na odgovornosti nadležnih institucija, težište mnogih medijskih napisa i priloga stavljeno je na ishitreno i površno osuđivanje i najgrublje ismijavanje dvoje nezaštićenih ljudi.

HND podsjeća novinare i urednike medija na Kodeks časti hrvatskih novinara i opća načela novinarske profesije koji nalažu poštivanje dostojanstva osobe i posebnu osjetljivost u izvještavanju o nesrećama, bolestima i osobnim tragedijama.

Slučaj Obrovac samo je jedan u nizu slučajeva u kojima mediji brzopleto postupaju, na prvu loptu, u želji za što većom gledanošću, čitanošću i klikanošću. Trgovanje ljudskom nesrećom postalo je medijska roba. Naša je dužnost da kao krovna novinarska udruga stanemo u zaštitu digniteta i osoba o kojima pišemo i naše profesije’, piše tportal.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...