Hrvati žive s roditeljima do 32. godine, drugi smo najgori u EU

Kao i u mnogim drugim statistikama, Hrvati su gotovo najgori i kad je riječ o dobi do koje mladi žive s roditeljima, prema podacima Eurostata.

Jedina zemlja u kojoj mladi kasnije napuštaju roditeljsko gnijezdo od Hrvatske je Malta. Dok je na Malti prosječna dob stambenog osamostaljenja 32,2 godine, u Hrvatskoj je ona 31,9 godina, prema posljednjim dostupnim podacima Eurostata za 2017. godinu.

Usporedbe radi, u Švedskoj koja najbolje stoji po ovom pitanju, prosječna dob je 21 godina, u Danskoj 21,1 godina, u Luksemburgu 21,4 godine, a u Finskoj 21,9 godina. Na drugom kraju ove rang-liste, nakon Malte i Hrvatske slijede Slovačka (30,8 godina), Italija (30,1 godina), Grčka (29,4 godine) i Španjolska (29,3 godine).

A ako se pak gleda nešto drukčija, ali srodna statistička varijabla prosjeka mladih koji i dalje žive s roditeljima, stvari su po Hrvatsku još gore.

Za Hrvatsku se situacija ipak neznatno popravila u odnosu na situaciju iz 2015., kad smo bili na prvom mjestu, a Malta na drugom. Tada je prosječna dob u kojoj Hrvati odlaze iz roditeljskog doma bila 31,4 godine, a za Maltežane 31,1 godina. Karta Europske unije koju je Eurostat objavio također zorno prikazuje kako u ovom pogledu prednjačimo u EU – baš tamo gdje ne bismo trebali.

Neslavni rekord Hrvatske

Prema podacima Eurostata za 2016., više od polovice (58,7%) mladih Hrvata u dobi od 25 do 34 godine još uvijek živi sa svojim roditeljima, što Hrvatsku čini neslavnim rekorderom po ovoj statistici. A prosjek na razini EU iznosi samo 28,5% – dvostruko manje nego u Hrvatskoj.

Pritom daleko najbolje stoje nordijske zemlje: Danska (3,8%), Finska (4,3%) i Švedska (6%). Nakon Hrvatske pak najgore stoje Slovačka (55,5%), Grčka (55%), Malta (51,5%) koja je po ovoj statistici tek četvrta, i Italija (48,9%).

Eurostat je također utvrdio da u svakoj zemlji članici EU djevojke sele iz roditeljskog u vlastiti dom ranije nego mladići. Najveća razlika među spolovima je zabilježena u Rumunjskoj, gdje je dob za žene 25,6, a za muškarce 30,3 godine. Druga je Bugarska s 26,5 za žene naprema 31,1 godinu za muškarce, dok je Hrvatska opet pri vrhu, na trećem mjestu: prosječna dob napuštanja doma je za Hrvatice 30,4 godine, a za Hrvate 33,4 godine, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...