I ove godine najmlađi čuvari groba u Velom Ižu

I ovoga Velikog petka okupili su se najmlađi čuvari Božjeg groba u Dalmaciji, u Velom Ižu na otoku Ižu. Šest mališana, svi u dobi od osam do deset godina, čuvali su Božji grob na večernjim obredima Velikoga petak i sudjelovali u noćnoj procesiji “Puče moj” noseći kacige, koplja i tunike u stilu rimskih vojnika, predtsavljajući stražu koju je poncije Pilat, rimski upravitelj Judeje, bio postavio na Kristov grob onoga prvoga Velikoga petka u Jeruzalemu pred 2000 godina.

Luka Brčić, Filip Škorlić, Gabrijel i Ivano Pekić, Luka Korolija i Ante Duvnjek sudjelovali su i u tradicionalnom pozivanju puka u crkvu na Veliki petak, kada su zvona “vezana”, obilazeći s drugim dječacima mjesto s drvenim čegrtaljkama “škripavicama” i uzvikujući “Ovo je prvi, drugi i treći na službu u svetoga Petra” te oglašavajući podne. Stara je to pasionska tradicija poznata diljem Sredozemlja uz bogate crkvene običaje Velike “šetemani” koja prethodi Uskrsu, sačuvale su se osobito uz našu obalu koja je stalno bila u doticaju s mediteranskim zemljama gdje se na posebno svečan i ritualan način štuje muka Kristova u Velikom tjednu. Ti obredi imaju svoj vrhunac u noćnoj procesiji Velikoga petka kada se po mjestima osvjetljenim vatrama i svijećama kreću procesije s križem i pjeva tužaljka Prijekori “Puče moj, što učinih tebi,,,”.

U Velom Ižu su sačuvani stari liturgijski običaji Velikog tjedna kao i pučko glagoljaško pjevanje koje ih prati tih dana. Procesija Velikog petka kreće se uz obalu osvjetljenu vatrama i kroz uske uličice po čitavom mjestu koje su te večeri osvjetljene svijećama. Najmlađe dalmtinske čuvare Kristova groba pomoglo je opremiti Vatrogasno društvo Veli Iž i župna crkva, a već se pokazalo i premalo opreme za sve koji žele u tome sudjelovati pa se već planira i izrada novih uniformi za dogodine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...