Ispovijest zlostavljane žene: “Svećenik mi je rekao da to moram istrpjeti”

Zlostavljana žena ispričala je svoju potresnu ispovijest o nasilju u obitelji. Suprug ju je fizički i psihički zlostavljao godinama, rekla je žena za HRT.

Nekoliko je puta izostala s posla zbog masnica i popucalih kapilara. “Kad si u tom krugu tog pakla, to smatraš zapravo normalnim. To je nešto što trebam sakriti, nešto o čemu trebam šutjeti, jer ne mogu doći na posao i reći da me muž istukao, to je neprihvatljivo”, rekla je zlostavljana žena.

U prvoj fazi, kaže, nije mogla reći nikome za nasilje. “I ja sam to kroz taj prvi period gledala kao dio koji žena mora proći da bi sačuvala svoj brak, da bi s mužem imala bolji odnos. To se nije dogodilo, bila mi je kriva procjena”, rekla je.

“Mi smo patrijarhalno društvo. Meni se dogodilo da sam u jednom trenutku otišla u crkvu zamoliti svećenika za savjet, pa sam dobila odgovor da bih trebala to malo istrpjeti, jer žena drži četiri ćoška kuće, pa ako je on malo nervozan, trebala bih istrpjeti i dozvoliti mu da on istrese svoju nervozu na meni, a kasnije napraviti sve da on više nikad ne bude nervozan pa će se to prestati događati. To je naše okruženje i toga moramo biti svjesni”, rekla je zlostavljana žena.

S bivšim suprugom provela je 10 godina, od čega sedam u braku, u kojemu su dobili sina i kćer. “Danas kad gledam situaciju, predugo je trajao. Nađeš se u situaciji da ne vidiš izlaz. Ja sam pukla na način da sam pokupila dvoje djece i izašla van iz stana”, rekla je.

Nakon što je napustila zlostavljača, čekao ju je, kaže, pakao sustava. “Počela sam doživljavati čak i veće maltretiranje, na način da dođe po dijete i pošalje mi poruku da ga više nikad neću vidjeti. Do raznih poruka, dočekivanja, do zvanja Centra za socijalnu skrb, koji je mene redovito zvao na razgovor i u nijednom se trenutku nije pitao zbog čega ja nisam uzela slušalicu i zvala Centar. Oni ni u jednom trenutku nisu provjeravali navode”, rekla je.

“Dogodilo mi se da sam u jednoj instituciji doživjela odgovor – da ste valjali, ne biste se rastali”, kaže.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...