bolje vještine promišljanja

Istraživanje je potvrdilo: “Prvorođena djeca su pametnija od braće”

Arhiva AZD/Ilustracija

Ako niste najstarije dijete u obitelji, pripremite se za loše vijesti. Naime, istraživanje koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta u Sydneyju i Edinburghu pokazalo je da prvorođena djeca imaju veći kvocijent inteligencije i bolje vještine promišljanja od svoje braće.

Znanstvenici kažu da se prvi znakovi da je to točno mogu uočiti već u dobi od godinu dana, a vjeruju da je to rezultat veće mentalne stimulacije i pažnje koju prvorođena djeca dobivaju od roditelja u odnosu na braću i sestre.

Istraživanje je pokazalo i da sva djeca dobivaju jednaku količinu emocionalne podrške i ljubavi od roditelja. Međutim, više vremena koje roditelji provode jedan na jedan s prvorođenom djecom utječe na mentalne sposobnosti djece.

Istraživanje je promotrilo podatke o 5000 djece, a zaključak je da su prvorođena djeca ostvarila više bodova u različitim testovima, što kasnije dovodi do bolji poslova i viših plaća.

“Naši rezultati ukazuju da se promjene u ponašanju i odnosu roditelja prema djeci reflektiraju na razlike u obrazovanju i rezultate koje ostvaruju na tržištu rada”, kaže dr. Ana Nuevo-Chiquero sa Sveučilišta Edinburgh.

Postoji i loša strana ako ste najstarije dijete u obitelji. Naime, drugo istraživanje je pokazalo da se prvorođene djevojčice debljaju više od svojih mlađih sestara. Istraživanjem je praćeno 13 tisuća parova sestara u razdoblju od 20 godina i otkrilo je da starije sestre imaju 40 posto veće šanse od razvoja pretilosti i 29 posto veće šanse da će imati višak kilograma nego njihove mlađe sestre, piše Index.hr.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar