Istraživanje je potvrdilo: “Prvorođena djeca su pametnija od braće”

Ako niste najstarije dijete u obitelji, pripremite se za loše vijesti. Naime, istraživanje koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta u Sydneyju i Edinburghu pokazalo je da prvorođena djeca imaju veći kvocijent inteligencije i bolje vještine promišljanja od svoje braće.

Znanstvenici kažu da se prvi znakovi da je to točno mogu uočiti već u dobi od godinu dana, a vjeruju da je to rezultat veće mentalne stimulacije i pažnje koju prvorođena djeca dobivaju od roditelja u odnosu na braću i sestre.

Istraživanje je pokazalo i da sva djeca dobivaju jednaku količinu emocionalne podrške i ljubavi od roditelja. Međutim, više vremena koje roditelji provode jedan na jedan s prvorođenom djecom utječe na mentalne sposobnosti djece.

Istraživanje je promotrilo podatke o 5000 djece, a zaključak je da su prvorođena djeca ostvarila više bodova u različitim testovima, što kasnije dovodi do bolji poslova i viših plaća.

“Naši rezultati ukazuju da se promjene u ponašanju i odnosu roditelja prema djeci reflektiraju na razlike u obrazovanju i rezultate koje ostvaruju na tržištu rada”, kaže dr. Ana Nuevo-Chiquero sa Sveučilišta Edinburgh.

Postoji i loša strana ako ste najstarije dijete u obitelji. Naime, drugo istraživanje je pokazalo da se prvorođene djevojčice debljaju više od svojih mlađih sestara. Istraživanjem je praćeno 13 tisuća parova sestara u razdoblju od 20 godina i otkrilo je da starije sestre imaju 40 posto veće šanse od razvoja pretilosti i 29 posto veće šanse da će imati višak kilograma nego njihove mlađe sestre, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...