Jutros nije vozilo 18 gradskih i 30 prigradskih Liburnijinih autobusa; “Ne bude li pozitivnog odjeka prosvjedi će biti još veći”

Jutros je u vremenu od 10 do 11 sati obustavljeno 18 gradskih i 30-ak prigradskih autobusnih linija, nakon što je radnicima Liburnije iz ureda gradonačelnika još jednom odbijen zahtjev za minimalno povećanje plaće od 10 posto. U prosvjed se uključilo devedeset posto radnika koji u potpunosti imaju podršku sindikata.

Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza istaknuo je kako su bili prisiljeni reagirati na ovakav način, budući da radnici žive u teškim životnim uvjetima.

Državni proračun je u plusu, dižu se plaće političarima i direktorima. Ne može se nezakonito vršiti pritisak na radnike, pogotovo one zaposleno na određeno, da ne idu u štrajk. U ovome smo svi zajedno i ne bude li pozitivnog odjeka prosvjedi će biti još veći, rekao je Lisičak.

Pravni povjerenik Vedran Uranija, naglasio je da je plaća radnika Liburnije ista kao i prije deset godina.

Radnici rade praktički za minimalac. Novca za povećanje plaća direktorima gradskih tvrtki je bilo, a za njih nema. Nije istina da je potrebno 2,7 milijuna kuna kako bi se ispunili zahtjevi radnika , već je potrebna dobra preraspodjela. Za minimalno povećanje plaća bilo bi dosta milijun kuna. Gradonačelnik Branko Dukić ima najveću plaću u Hrvatskoj, a samo je jedan od direktora gradskih tvrtki odbio povećanje, rekao je Uranija.

Ako ni nakon ovoga radnički i sindikalni zahtjevi ne budu prihvaćeni, nastavit će se i intenzivirati sindikalne aktivnosti iz tjedna u tjedan, do ispunjenja zahtjeva, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...