Zbog slučaja blokade Virskog mosta u lipnju prošle godine

Kapović o podizanju kaznene prijave: “Vozilo Hitne iz Privlake do Vira došlo je za devet minuta!”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Zbog slučaja blokade Virskog mosta u lipnju prošle godine Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je optužnicu protiv načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića. Virski načelnik tereti se kako je prilikom organizacije blokade i prosvjeda na Virskom mostu počinio kazneno djelo iz članka 224. stavka 2. Kaznenog zakona, protiv sigurnosti prometa ugrožavanjem prometa opasnom radnjom ili sredstvom jer je, navodi se, izazvao opasnost za život jedne osobe.

– To jednostavno ne odgovara istini, u što se svatko može uvjeriti gledanjem snimke prosvjeda. Kada smo organizirali prosvjed kako bi upozorili hrvatsku javnost na nefunkcioniranje pravne države – najvećim dijelom zbog čudnih odluka Državnog odvjetništva kroz proteklih nekoliko godina – sve smo napravili kako ne bi došlo do najmanjeg incidenta. Organizirali smo redarsku službu, obavijestili vozače o vremenskom trajanju prosvjeda, ljudima podijelili boce s vodom te nakon dolaska vozila Hitne pomoći deblokirali most. U 14:40 predali smo nazočnim predstavnicima policije upravljanje prometom. No ovakva konstrukcija zadarskog Državnog odvjetništva nije neočekivana s obzirom na sva dosadašnja loša iskustva s tom institucijom – kaže načelnik Kapović ukazujući dalje na brojne nepostojeće elemente krivnje u optužnici.

Na snimci koju je objavio zadarski portal Kalelarga.info tako je vidljivo kako je vozilo Hitne pomoći koje se kretalo iz pravca Privlake prema otoku Viru, normalno i bez zastoja prošlo Virskim mostom. U optužnici, međutim, stoji kako se zbog velikog broja vozila nakupljenih u koloni duljine oko dva kilometra i izazvanog zastoja prometa, vozilo Hitne pomoći kretalo usporeno i prošlo tek uz intervenciju policijskih službenika na adresu pacijentice na Viru gdje joj je pružena liječnička pomoć te je potom odvezena na Odjel hitnog prijema u Zadar. Samo stjecajem okolnosti, navodi se dalje, uslijed tako izazvanog zastoja u prometu nisu nastupile teže posljedice za zdravlje osobe (oštećenice).

– Od trenutka dojave u 14:48 do pacijentice na Viru vozilo Hitne iz Privlake došlo je za devet minuta, odnosno točno u 14:57 počela se pružati pomoć. Ponavljam, za devet minuta! Dakle, nikakvog zastoja nije bilo jer je most u to vrijeme već bio deblokiran, točnije u 14:40 kada policija preuzima upravljanje prometom – upozorava Kapović na nelogičnost i netočnost optužnice. O ovom događaju, osim snimke koja potvrđuje vremenski tijek događanja i daje virskom načelniku za pravo, svoj je iskaz dao i vozač Hitne pomoći Vladimir Šarac koji je potvrdio kako je vozilo Hitne prolazeći Virskim mostom bez zastoja došlo do naselja Bobovik na Viru u najkraćem mogućem roku vozeći slobodnim desnim trakom ceste.

– To znači kako ne postoji kazneno djelo za koje me tereti Općinsko državno odvjetništvo u Zadru, jer ne postoji blokada Virskog mosta u trenutku prolaska Hitne pomoći. Ničim se nije utjecalo na zdravlje pacijentice ili pogoršanje njezinog stanja. Vozilo Hitne obavilo je intervenciju u vremenu uobičajenom za intervencije takvog tipa – govori virski načelnik.

Podsjetimo, Virski most blokiran je 20. lipnja 2018. godine točno u 14 sati kada su se vozila virskih komunalnih poduzeća parkirala po sredini Virskog mosta s obje strane ceste i tako zaustavila promet, s ciljem da se po dolasku medija hrvatskoj javnosti uputi prosvjedna poruka o nefunkcioniranju pravne države. Međutim prije nego je načelnik Kapović uspio u svom naumu javnog obraćanja uživo, most je temeljem lažne dojave deblokiran od strane virskog načelnika, dok je prilikom drugog prolaska vozila Hitne promet Virskom mostom bio potpuno normaliziran. U međuvremenu je uhićen Kapović. To se dogodilo u 14:45 sati, stoji u optužnici koju je podignulo Općinsko državno odvjetništvo u Zadru.

– Optužuju me za nešto što se moglo dogoditi, ali se nije dogodilo, odnosno samo se stjecajem okolnosti nije dogodilo. To je totalni cirkus! Do uhićenja nije bilo nikakvog incidenta na Virskom mostu, odnosno imali smo lažnu dojavu koja je prethodila deblokadi mosta. Na most je prvo došlo vozilo Hitne iz ambulante na Viru temeljem te lažne dojave tražeći navodnog pacijenta, a potom su otišli na privlačku stranu gdje su se parkirali kod diskoteke Blue. Tamo stoje do druge dojave u 14:48 sati, koja je sada stvarna i vjerodostojna, te se vraćaju iz Privlake prema Viru vozeći bez zastoja – opisuje Kapović što se događalo na Virskom mostu. Virski načelnik izvlači samo jedan zaključak:

– Jedan od glavnih razloga blokade Virskog mosta upravo je nedostatak djelovanja Državnog odvjetništva iz Zadra i odbacivanja kaznenih prijava podnesenih od strane Općine Vir. Sve naše prijave utemeljene su na materijalnim dokazima i vjerodostojnim svjedocima, ali umjesto provođenja prava i zakona, ta ista institucija tijekom višegodišnjeg perioda podiže kaznene prijave protiv čelnika virskog općinskog sustava bez dokaza i temeljem tvrdnji višestruko osuđivanih kriminalaca i politički zainteresiranih osoba. No to nas neće spriječiti da se borimo za provođenje zakona te da javno ukazujemo na nepravilnosti koje čine tijela i osobe plaćene od građana za provođenje zakona i funkcioniranje pravne države. Iz ovoga i sličnih slučajeva možemo vidjeti kako građani još uvijek nemaju uređenu pravnu državu, zato se za nju treba neprestano boriti.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar