KK Zadar: “MUP ne prima naredbe od kluba, a ovakvi događaji nisu nikome u interesu”

Nakon 11 godina, Zadar je u subotu zaigrao prvu službenu utakmicu u Jazinama. Nažalost, oko 2000 ljudi je svjedočilo prekidu utakmice zbog nereda navijača i policijske intervencije na istočnoj tribini.

Nakon ovog izgreda, bilo je raznih komentara na temu što se zapravo dogodilo.

Tim se povodom Košarkaški klub Zadar, ovim putem očituje o subotnjem događaju. Prije svega, klub se ograđuje od bilo kakvog nasilja, nedozvoljenog ponašanja i istupa koji se događaju na tribinama tijekom utakmice. To je u kompletnoj nadležnosti policije i zaštitarske službe koja po dužnosti pruža osiguranje i stvara uvjete povoljne za neometano održavanje događanja bilo koje vrste, pa tako i sportskih okupljanja.

Zadatak Povjerenika za sigurnost pripremiti je i organizirati maksimalno sigurne i povoljne uvjete kako bi se sportsko događanje moglo realizirati. Ni u jednom trenutku funkcija istog ne omogućuje naredbe prema policijskim dužnosnicima. Ono što jest u nadležnosti Povjerenika je uspostavljanje komunikacije o svim detaljima u eventualno nastaloj nepovoljnoj situaciji ukoliko tako zatraži policija. Zaštitarska služba na sportskim okupljanjima je tu da bi događaj prošao u najboljim mogućim uvjetima, a policija, kao dodatna sigurnost na javnim okupljanjima reagira po dužnosti.  Odnosno, MUP RH je u kompletnoj nadležnosti države i kao takvo je državno tijelo koje ne prima naredbe od niti jedne druge strane osim onih unutar njihove službe i djelovanja.

PU zadarska očitovala se o incidentu koji je iza nas, a njihovo očitovanje prenosimo u cijelosti.

“Radi stvaranja normalnih uvjeta za odigravanje utakmice policijski službenici su postupali po Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te su ispraznili istočnu tribinu dvorane. Obzirom da je došlo do pružanja aktivnog otpora navijača, policijski službenici su uporabili sredstva prema skupini između 130-150 osoba. Istočna tribina dvorane je ispražnjena te je odigravanje utakmice nastavljeno u 19,30 sati. Na vanjskom djelu parkirališta Jazine, navijači su nastavili s izgredima i policijske službenike gađali kamenjem i drugim predmetima. Tom prilikom nitko od policijskih službenika nije ozlijeđen,  dok je zabilježeno oštećenje službenog motocikla.” – priopćila je PU zadarska.

Ono što ovim očitovanjem prema javnosti KK Zadar želi priopćiti kao osnovnu poruku je kako nikome nisu u interesu događaji kakvom smo svjedočili sinoć. Ni istinskim navijačima, ni represivnom aparatu, a prvenstveno klubu.

Dapače, ovakve situacije želimo izbjeći u širokom luku. Želimo da se svaki pojedini navijač na utakmicama osjeća dobrodošlo, a prije svega, sigurno. Sportska okupljanja mjesto su na kojem se susreću istinske vrijednosti, prihvaćaju razlike i nadilaze barijere. Mjesto na kojem se promiče zajedništvo i na koji bi se svi prisutni gledatelji, navijači i posjetitelji trebali doći opustiti. Košarkaške se utakmice igraju u zatvorenim prostorima – pravila koja postavlja zatvoreni prostor kao takav, sportsko događanje koje se u tom prostoru održava i nalozi domaće i regionalne lige moraju se poštovati.

Zašto je policija reagirala na ponašanje navijača s istočne tribine, odgovor na to pitanje možete pronaći upravo u njihovom službenom priopćenju navedenom iznad u tekstu.

Zbog neugodnog početka utakmice ovim se putem KK Zadar ispričava svim posjetiteljima, navijačima i gledateljima, gostujućoj momčadi i njihovom treneru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...