OSVRNULI SE NA SLUČAJ

Liječnici obiteljske medicine stali uz dr. Jusupa: “Bolesnom čovjeku uskraćuje se pravo na bolovanje i liječenje”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Koordinacija liječnika obiteljske medicine (KoHOM) na Facebooku se osvrnula na slučaj liječnika Gorana Jusupa iz Obrovca, a objavu koja je naišla na podršku brojnih liječnika prenosimo u cijelosti:

“Doktor Goran Jusup, specijalist je obiteljske medicine iz Obrovca, nad kojim se provodi medijsko nasilje u proteklih 5 dana. Sa nevjericom pratimo tijek zbivanja iz kojeg izvire sva nebriga države i zdravstvenog sustava prema pojedincu liječniku i prema sigurnosti pacijenta.

Što smo imali čuti i spoznati? U malom gradu Obrovcu, u kojem dr. Jusup radi punih 30 godina, nitko od suradnika, od zdravstvene administracije, nitko nije primijetio da dr. Jusup ima problema – zdravstvenih, organizacijskih, stručnih – te ga upozorio na to na način kojemu nas uče od medicinskog fakulteta: prvo u četiri oka, potom u grupi kolega, potom preko koordinatora službe, pa preko lokalnog povjerenstva HLK; nitko ga nije uputio na, ovisno o problemu, liječenje ili edukaciju?

Nitko ga nije uputio na pregled na medicinu rada? Ili neki disciplinski postupak? Kako to?

Imali smo priliku čuti da je HZZO provodio inspekcijski nadzor nekoliko puta te izrekao mjeru da se “uklone nepravilnosti” u pisanom rješenju. Nadzor provode liječnici kontrolori. Zar ti liječnici kontrolori doista nisu primijetili niti jedan element radi kojega bi upozorili nadležna tijela da je liječniku potrebna pomoć, da je potrebna neka vrsta intervencije?

Ne, napisano je da se “isprave nepravilnosti” čovjeku koji možda nema uvida u svoje stanje i ne može donijeti adekvatnu odluku. Rezultat je porazan: nakon 30 godina rada, čovjeka i liječnika se ostavlja bez posla metodom kratkih i oštrih rezova – ugovor se otkazuje i dalje nas se ne tiče.

A to da se možda bolesnom čovjeku uskraćuje pravo na bolovanje i liječenje, na procjenu njegove profesionalne radne sposobnosti, na to da je i on, iako liječnik, isto osiguranik sa svojim pravima, isto pacijent sa svojim pravima, nikome ništa.

Naknadno čujemo, pacijenti javljaju o kakvom se predanom liječniku radilo još do nedavno. O branitelju. O kolegi.

Ako su već zakazali svi, sugrađani, suradnici, lokalna samouprava, HZZO, MIZ, HLK, vertikalno i horizontalno, pojedinačno i kao zajednica – pozivamo Hrvatsku liječničku komoru, kao centralnu liječničku Instituciju koja ima javne ovlasti i izravno komunicira sa vladajućom administracijom, da iskoristi sve mehanizme za pomoći svojem članu i kolegi u zaštiti njegovog ljudskog dostojanstva.

Aktivirajte mogućnosti Pravne zaštite koje navodite na svojem web, primijenite sve moguće elemente Kodeksa medicinske etike i deontologije, Zakona o liječništvu, Zakona o zaštiti prava pacijenta, Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

Ako to ne možete Vi, tko može?

Pozivamo i Pučku pravobraniteljicu da reagira na razapinjanje bolesnog čovjeka. Pozivamo i Ministra hrvatskih branitelja da zaštiti bolesnog branitelja’, stoji u objavi.

 

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar