Nakon stravičnog požara

Macron: “Obnovit ćemo katedralu!”; Vatrogasci: “Spašena je struktura Notre-Damea”

Screenshot
Tamni način

Stravičan požar buknuo je u ponedjeljak popodne u pariškoj katedrali Notre-Dame. Vatra je srušila glavni toranj čuvene katedrale, urušio se i veći dio krova. Požar se proširio i na prednje tornjeve. Gasilo ga je 400 vatrogasaca koji nisu bili sigurni da će uspjeti dobiti bitku s vatrom.

Nešto nakon 23 sata vatrogasci su objavili da je struktura katedrale spašena. U gašenju požaru teže je ozlijeđen jedan vatrogasac. Zapovjednik vatrogasaca rekao je da nema više visokih plamenih jezika i da je sada u tijeku hlađenje zidova.

“Možemo sa sigurnošću reći da je struktura Notre-Damea sačuvana od potpunog uništenja”, rekao je izvor za Reuters, a istu izjavu prenosi i AFP.

Francuske vlasti pokrenule su istragu požara, ali vrlo su oprezni kad je u pitanju uzrok požara. Na puno pitanja nema odgovora. Radi li se o nesreći ili je požar namjerno podmenut? Na to pitanje nadležni ne odgovoraju.

Požar izbio u potkrovlju

Na snimkama koje se šire društvenim mrežama vidi se snažan plamen i gusti dim koji se uzdiže iz katedrale. Na terenu su vatrogasci.

Glavni toranj katedrale srušio se. Mediji javljaju da se urušio i velik dio krova, a glasnogovornik katedrale izjavio je da gori cijela konstrukcija.

Francuski predsjednik obišao požarište

Nešto nakon 23:30 Emmanuel Macrone, francuski predsjednik, posjetio je požarište katedrale Notre Dame te se obratio javnosti.

– Večeras je izgorio dio svakog od nas. Moje misli, molitve i zahvale idu pariškim vatrogascima, njih 500 borilo se danas s vatrenom stihijom. Obnovit ćemo katedralu Notre Dame, kazao je među ostalim francuski predsjednik Macrone.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar