Macron: “Obnovit ćemo katedralu!”; Vatrogasci: “Spašena je struktura Notre-Damea”

Stravičan požar buknuo je u ponedjeljak popodne u pariškoj katedrali Notre-Dame. Vatra je srušila glavni toranj čuvene katedrale, urušio se i veći dio krova. Požar se proširio i na prednje tornjeve. Gasilo ga je 400 vatrogasaca koji nisu bili sigurni da će uspjeti dobiti bitku s vatrom.

Nešto nakon 23 sata vatrogasci su objavili da je struktura katedrale spašena. U gašenju požaru teže je ozlijeđen jedan vatrogasac. Zapovjednik vatrogasaca rekao je da nema više visokih plamenih jezika i da je sada u tijeku hlađenje zidova.

“Možemo sa sigurnošću reći da je struktura Notre-Damea sačuvana od potpunog uništenja”, rekao je izvor za Reuters, a istu izjavu prenosi i AFP.

Francuske vlasti pokrenule su istragu požara, ali vrlo su oprezni kad je u pitanju uzrok požara. Na puno pitanja nema odgovora. Radi li se o nesreći ili je požar namjerno podmenut? Na to pitanje nadležni ne odgovoraju.

Požar izbio u potkrovlju

Na snimkama koje se šire društvenim mrežama vidi se snažan plamen i gusti dim koji se uzdiže iz katedrale. Na terenu su vatrogasci.

Glavni toranj katedrale srušio se. Mediji javljaju da se urušio i velik dio krova, a glasnogovornik katedrale izjavio je da gori cijela konstrukcija.

Francuski predsjednik obišao požarište

Nešto nakon 23:30 Emmanuel Macrone, francuski predsjednik, posjetio je požarište katedrale Notre Dame te se obratio javnosti.

– Večeras je izgorio dio svakog od nas. Moje misli, molitve i zahvale idu pariškim vatrogascima, njih 500 borilo se danas s vatrenom stihijom. Obnovit ćemo katedralu Notre Dame, kazao je među ostalim francuski predsjednik Macrone.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...