Načelnik jedne naše općine dao koncesiju na plaži u centru mjesta svom sinu. Inspekcija im zatvorila gradilište

Nevjerojatan slučaj koji je istraživao Index dva tjedna stiže iz Općine Jasenice, u kojoj stoluje novopečeni zastupnik HDZ-a Martin Baričević, inače predsjednik Hrvatske zajednice Općina.

Naime, Baričević je prvo svom sinu dodijelio koncesiju da na plaži u Maslenici sagradi, odnosno otvori ugostiteljski objekt i to svega par metara od mora. Apetiti HDZ-ovaca su se i ovog puta pokazali nezasitni pa su Baričevići u izgradnji objekta, po svemu sudeći, izašli iz gabarita koje su sami postavili.

Prvo koncesija, pa onda otvaranje obrta

Cijeli slučaj prijavili smo prošlog tjedna građevinskoj inspekciji, a oni su danas zaustavili radove. Ono što je nevjerojatno u cijeloj priči je činjenica da zastupnik HDZ-a Baričević u svemu tome ne vidi ništa sporno. No, krenimo redom.

Iako nije bio raspisan javni natječaj, sin načelnika Općine Luka Baričević podnio je u veljači ove godine zahtjev da na rivi u Maslenici otvoriti objekt za ugostiteljstvo i trgovinu. Tražio je da na plaži u centru mjesta napravi kiosk od 12 kvadrata te terasu koja bi imala 50 kvadratnih metara. Tražio je koncesiju na pet godina.

Zahtjev za dodjelu koncesije predan je 22. veljače, obrt je otvorio 25. veljače, a 28. veljače održana je sjednica Vijeća za dodjelu koncesije, na kojoj je odlučeno da Baričević dobije koncesiju. Pet dana kasnije, 4. ožujka, Općina obavještava Zadarsku županiju kako namjerava dati prostore u koncesiju.

Tata načelnik se izuzeo

Uglavnom, rijetki su znali da bi se plaža u Maslenici mogla dobiti u koncesiju, pa Baričević mlađi, prema svemu ovome, nije imao problema dobiti koncesiju. Samo je koncesiju trebalo i zatražiti. Naglasimo kako Baričević mlađi u vrijeme dok je predao zahtjev za koncesiju nije imao ni otvoren obrt Bonaca. Uradit će to tek tri dana kasnije, 25. veljače, pa je očigledno da nitko u ovom slučaju nije tražio prethodno iskustvo.

Zahtjev za koncesiju s pečatom tada nepostojećeg obrta

Pritom je i poštovana zakonska norma jer je Baričević stariji, načelnik Općine, potpisao izjavu kako neće biti nazočan na sjednici Vijeća za dodjelu koncesijskog odobrenja te da kao načelnik Općine neće sudjelovati u postupku davanja koncesije za njegova sina. On nije bio ni nazočan na sjednici Vijeća kada se odlučivalo o koncesiji. Nije ni morao. Odluka je bila jednoglasna.

Kavana s terasom na plaži za 24 tisuće kuna godišnje

Baričević mlađi dobio je tako koncesiju za kiosk u iznosu od 9 tisuća kuna, koliko iznosi paušalna naknada te 15 tisuća kuna za terasu. Ukupno mora dati 24 tisuće kuna godišnje u općinsku kasu za ugostiteljski objekt u središtu mjesta.

Obrt je osnovan 25. veljače

“Ne radi se o koncesiji, nego o dodjeli koncesijskog odobrenja na morskoj obali, i to za kiosk (drvenu kućicu) površine 12 m 2 i pripadajuću terasu objekta površine 50 m2. Općina Jasenice ni jedne godine ne raspisuje javni natječaj za dodjelu koncesijskih odobrenja, već se zahtjevi zaprimaju od početka tekuće godine pa do početka turističke sezone. Također posebno ističem da u cilju razvoja turizma na području Općine Jasenice, Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja nikada nije odbilo niti jedan zahtjev za koncesijsko odobrenje”, objašnjavaju nam iz Općine Jasenica kada smo ih upitali za ovaj slučaj.

No, kako nam kažu iz Općine, bilo je i problema.

“Tko je pitao, mi smo i dali”

“Do sada je na predmetnom lokalitetu u nekoliko navrata bilo zahtjeva za razne djelatnosti, svi su odobreni, ali nitko nije započeo s radom zbog troškova infrastrukturnih priključaka, posebno cijene priključka električne energije”, kažu iz Općine.

Nakon što je izdana koncesija, krenuli su i radovi na izradi kioska i terase. Gradilište nije bilo označeno tako da je poznat izvođač, nadzor i investitor, niti je bilo vidljivo o čemu se radi. Bilo je i očito da gabariti gradilišta, odnosno kioska i terase ne odgovaraju gabaritima iz koncesijskog odobrenja, odnosno za terasu od 50 kvadrata.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...